Stormschade? Dit dekt de verzekering

Getty Images

Wat dekt de verzekering als je schade hebt aan huis of auto?

In verzekeringstermen is er sprake van storm bij windkracht 7 of meer, dat is 50 kilometer per uur of meer. Stormschade aan het eigen huis valt in de regel onder de opstal- of woonhuisverzekering. Vaak is er voor deze schade een verhoogd eigen risico, dat volgens de Consumentenbond kan oplopen tot 450 euro. In een huurwoning is stormschade een zaak van de verhuurer. Schade aan spullen in huis en in tuin vallen onder de inboedelverzekering.

 

Stormschade die van de buren komt, zoals tuinspullen die tegen de schutting waaien, claim je op de eigen woonverzekering. Stormschade is vaak overmacht, en dan is er geen sprake van aansprakelijkheid. Zijn de buren wel aansprakelijk te stellen voor de schade, dan schakelen zij hun aansprakelijkheidsverzekering particulieren (avp) in. Denk eraan om de rommel niet op te ruimen. De expert van de verzekeraar moet de schade namelijk kunnen vaststellen. Dat is niet mogelijk als alles netjes is opgeruimd. Ga ook niet zelf aan de slag om de schade te herstellen, maar doe dit in overleg met de verzekeraar of tussenpersoon.

 

Auto

Het is het verstandigst om niet de weg op te gaan tijdens een storm. Wie toch weg moet, is bij schade gewoon verzekerd. Wie tijdens een storm schade toebrengt aan een andere verkeersdeelnemer kan deze schade claimen op de WA-verzekering. Het maakt daarbij niet uit of er wel of geen storm is. Schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld door een afgebroken tak, wordt bij storm vergoed door de beperkt- of volledig cascoverzekering. Dit gaat niet ten koste van de schadevrije jaren. Is er geen storm, dan is er alleen deking bij een volledig cascoverzekering. Dit heeft invloed op de schadevrije jaren. Wie alleen een WA-verzekering heeft, krijgt de schade niet vergoed. Waait er een dakpan op de auto en ben je alleen WA-verzekerd, dan kun je de schade proberen te verhalen op de eigenaar van het huis. Deze is alleen aansprakelijk als hij nalatig is geweest en er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud was. Bij overmacht is de eigenaar niet aansprakelijk.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond
  • Independer
  • Geldblog
  • vanAtotZekerheid