Afvallen met pillen

Alles over preparaten

We zijn te dik en dat willen we niet. Net als ons buikvet groeit de preparatenbusiness enorm. Welke dieetpreparaten zijn er zoal? En nog belangrijker: helpen ze?

Een enkele blik op het rijtje vermageringsdiëten zegt genoeg over de omvang van het probleem overgewicht. Atkins, een Leven lang fit, Monignac, bloedgroepdiëten, het Detox-dieet, South Beach-dieet, natuurlijk ons eigen Sonja Bakker-dieet en vele, vele andere diëten vormen het aanbod.

Dieetpreparaten
Wie echter kijkt naar de dieetpreparaten die op de markt zijn, kan een veel langer rijtje maken. Bij drogist, apotheek, supermarkt en vooral op internet zijn vele tientallen middelen te koop die gewichtsverlies beloven: van fatburners en fatblockers via slankboosters en vetvernietigers tot vetvreters en hongerstillers.

Deze fraaigenaamde preparaten (pillen, poeders en dranken) worden vaak met ronkende marketingkreten aanbevolen. Dat ze wellicht gevaarlijk zijn of gewoon niet werken, komt vaak niet aan de orde.Voorbeelden dieetpreparaten
Welke soorten pillen, poeders of drankjes zijn er te vinden en wat beloven ze?
• preparaten met carnitine, chroom of enzymen uit ananas of papaja, die lichaamsvet of -eiwit zouden oplossen;
• kruidenmengsels, die laxerend en vochtafdrijvend zeggen te werken;
• preparaten met algen, lecithine, zeewier of gisten, die de schildklierwerking zouden stimuleren, vet zouden oplossen, laxerend of eiwitsplitsend zouden werken;
• stoffen die invloed hebben op bepaalde hormonale systemen: lysine en argininerijke producten die de afgifte van groeihormoon bevorderen, en efedrine en cafeïne die de stofwisseling stimuleren;
• stoffen die de vetverbranding zouden stimuleren, zoals appelazijn of Pu-Erh thee;
• supplementen met chitosan, die de opname van vet in de darmen zouden remmen;
• supplementen met CLA (geconjugeerd linolzuur);
• zwelmiddelen en vezelpreparaten, zoals guar en cellulose. Deze zwellen op in de maag, waardoor een hongergevoel achterwege zou blijven en afvallen dus minder moeite zou kosten.

En, werken ze?
Met een beetje moeite kunt u zelf een rijtje zoals hierboven ook wel samenstellen door wat te struinen op internet. Maar belangrijker is de vraag: werken al die pillen, poeders en drankjes ook?

Het antwoord is kort en krachtig: soms wel, vaak niet. En in dat laatste geval – als ze dus niet werken – zijn ze soms nog schadelijk ook. Voorzichtigheid is dus geboden.

Laat u vooral niet verleiden door interessante wetenschappelijke praat. Want als er al goed onderzoek is gedaan, gaat het vaak om onderzoek bij dieren, waarbij ook nog eens hoge doseringen van het middel zijn gebruikt. Of het werkt bij mensen is daardoor niet te zeggen.

De kans is groot dat het niet of nauwelijks werkt. Maar wat veel erger is, is dat gebruik van zulke preparaten soms gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo is overmatig gebruik van laxerende middelen schadelijk voor de gezondheid. En vanwege de gezondheidsrisico’s zijn preparaten met stimulerende middelen als efedra in Nederland al verboden.Advies
Dit neemt niet weg dat er medicijnen zijn voor gewichtsverlies waarvan de werking wél is aangetoond. Al is het erg onverstandig om deze medicijnen zonder doktersadvies te slikken. Even langs de huisarts voor advies en een recept is bij zeer ernstig overgewicht dan ook zeker een optie.

Er zijn dus talloze preparaten op de markt, waarvan er maar enkele ook een wetenschappelijk aangetoonde werking hebben. En dan nog: veel gewicht zult u er niet mee verliezen en u zult mogelijke bijwerkingen op de koop toe moeten nemen. De conclusie is duidelijk: een wonderpreparaat bestaat (nog) niet.

Voor iedereen die op zo’n manier probeert gewicht te verliezen, is dat wellicht een bittere pil. Maar het advies om af te vallen door een gezonde, gevarieerde, calorie-arme voeding en veel beweging is nog altijd het beste advies dat u kunt krijgen.

Trefwoorden: