Dansen met een handicap

Drie voorbeelden

Dansen is voor iedereen: ook mensen in een rolstoel swingen op de dansvloer. Voor doven bestaat er visuele muziek. En mocht u stram en stijf zijn, dan kunt u zich ritmisch uitleven in het water. Driemaal anders dansen.

Rolstoeldansen
Met rolstoeldansen kunt u figuren maken in verschillende vormen. Twee rolstoelers kunnen samen een danspaar vormen (duo-dans), maar een rolstoeler kan ook een danspaar vormen met een valide persoon (combi-dans). Een rolstoeler kan ook solo-dansen of juist met meerdere dansers synchroon dansen (formatie-dans).

Rolstoelers ontwikkelen door het dansen een betere rolstoelbeheersing. Ook traint u er uw coördinatie, spierkracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen mee. Daarnaast hebben echtparen op deze manier een activiteit die ze samen kunnen doen.

Dansen in water
Aquarobics is een dans waarbij u in het zwembad allerlei oefeningen doet op muziek. Het water heeft een aangename temperatuur en komt ongeveer tot borsthoogte. Dit is een ideale plaats voor mensen met gewrichts- of spierpijn om toch te kunnen dansen.Door de oefeningen die u doet, verbeter u uw conditie en uithoudingsvermogen. Hulpstukken als hoepels, halters en gewichtjes versterken de spieren. De weerstand van het water maakt het wel een inspannende sport. Naast aquarobics zijn er nog meer van dit soort watersporten zoals aquajogging, aquasteps en aquafitness.

Dansen voor doven
Een horend iemand kan muziek zichtbaar maken voor een dove. Hiervoor vertaalt u eerst de songtekst in gebarentaal. Vervolgens beeldt de horende de tekst uit en geeft het ritme aan met met het tikken van de voeten. De dove kan dit overnemen en zich al bewegend inleven in de muziek. Vaak genieten de dove en slechthorende hier samen erg van.

De horende speelt dus een belangrijke rol. Er zijn speciale workshops die u als gebarentaalgebruiker kunt volgen. Zo biedt 1.2. Communicatie een cursus Visuele Muziek aan. Daarbij leert u in tien lessen hoe u muziek kunt vertalen.