De tong ontleed

Van achter tot het puntje

Wist u dat de tong uw meest flexibele spier is? En dat de tong - op het topje van uw wijsvinger na - uw meest gevoelige lichaamsdeel is? Ook komt het door smaakpapillen op de tong dat wij vet eten zo lekker vinden. Er is veel over de tong dat wij niet weten. Vandaar: de tong ontleed van achter tot het puntje.

Gemiddeld is hij 4,28 centimeter: de tong. Ons meest flexibele orgaan is zo beweeglijk, omdat hij bestaat uit spieren en vooraan in de mond helemaal vrij ligt.

Heen en weer bewegen
De extrinsieke spieren verbinden de tong aan de onderkaak, het tongbeen (vooraan in de keel) en de schedelbasis. Door deze spieren kan u uw tong heen en weer bewegen. De tong zelf bevat intrinsieke spieren. Daardoor kan u met uw tong allerlei vormen aannemen, zoals oprollen, omdraaien of uw verstandskies schoonmaken.

Roze, rood of slijmerig?
Is uw tong lichtroze van kleur, dan heeft u waarschijnlijk weinig rood pigment in uw tong. Andersom kan ook het geval zijn: veel rood pigment zorgt voor een rode tong.

Veel mensen hebben een witte slijmlaag achterop de tong. Hierdoor zijn de grote rode smaakpapillen achterop de tong goed te zien. Die slijmlaag is moeilijk weg te poetsen. Het risico bestaat zelfs dat u het met hetzelfde gemak weer terugpoetst.

Wat doet de tong?
Met uw tong kan u slikken, praten, kauwen, zuigen en proeven. Maar u kan ook voelen of iets warm of koud is. Naast de top van uw wijsvinger, is uw tong het meest gevoelige deel van uw lichaam. De tong bevat duizenden smaakpapillen. Dat zijn die kleine bobbeltjes.

De stoffen in voedsel zorgen ervoor dat uw smaakpapillen worden geprikkeld. De zenuwen in uw tong sturen deze prikkeling door naar uw hersenen, waardoor u gaat proeven. Met de smaakpapillen onderscheid uw zout, zuur, bitter, zoet en umami (scherp).Proeven
Met het puntje van uw tong proeft u het beste zoet. Met de zijkanten van uw tong proeft u zout en zuur. Bitter wordt het meest achterop uw tong waargenomen. Een voorbeeld van bitter proeven is bier. Om bier goed te proeven, moet u het helemaal inslikken. Anders bent u niet in staat aan te geven of u het wel of niet lekker vindt. 

Alle andere smaken proeft u alleen doordat de geurstoffen uw neus bereiken via de mond. Sowieso wordt wat we proeven voor 95 procent bepaald door wat we ruiken.

Wekelijks verse tong
Iedere zeven à tien dagen worden de smaakpapillen vernieuwd. Door te heet te drinken of te eten kan er een smaakstoornis optreden. Dit duurt niet langer dan tien dagen. De beschadigde papillen zijn dan weer vervangen door nieuwe papillen.  

Umami: de vijfde smaak
Heeft u zich weleens afgevraagd waarom Italiaans eten zo vol van smaak is? Dat is umami, vrij vertaald: 'de heerlijke smaak'. Een Japanse ontdekte deze vijfde smaak in 1908 tijdens het proeven van een bouillon op basis van zeewier.

De umami-smaak komt pas tot stand als je voedsel bereid. Zoals vees of vis. Of als fruit, kaas en tomaten goed zijn gerijpt. Daar komt namelijk glutaminezuur bij vrij. En dit zorgt ervoor dat je de umami-smaak proeft.

In een aantal voedingsmiddelen komt van nature het glutaminezuur voor. Zoals in koemelk, parmezaanse kaas, eieren, kip, kabeljauw, erwten, wortelen en ui. Moedermelk bevat het ook, vandaar dat baby’s dit zo lekker vinden.

Vet voedsel
De zesde smaak is waarschijnlijk de reden waarom wij vet voedsel zo lekker vinden. Op onze tong bevinden zich namelijk papillen die geactiveerd worden wanneer vettigheid voorbij komt. Hierdoor komen eiwitten vrij en die geven aan de hersenen het signaal 'lekker' door.

 

Trefwoorden: