De voordelen van flexitariër zijn

Variatie op vlees is gezond

Vlees is lekker en tegenwoordig kunnen we het ook goed veroorloven. Toch blijkt het niet gezond om elke dag vlees te eten. Flexitariërs lijken een gezonde balans te hebben gevonden in het variëren.

Flexitariers eten minder vlees, maar ontbreekt er dan niet iets in hun dieet? Vlees is immers de grootste leverancier van eiwitten. Eiwitten zijn broodnodig en betrokken bij alle lichamelijke processen.

Alternatieven voor vlees
Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om dagelijks tussen de 100 en 125 gram vlees, vis of vleesvervangers te eten. Daarbij komt ook nog 30 gram kaas en 500 ml melkproducten. Als flexitariër vervangt u een paar dagen in de week het vlees met alternatieven. Maar waarom is dat gezonder dan elke avond vlees?

Gezond vlees?
Vlees bij uw aardappelen en groenten is niet alleen lekker, maar in principe ook gezond. Vlees levert zeer belangrijke eiwitten, mineralen en ijzer. Ook de B vitamines komen voor een groot gedeelte uit vlees. Tot slot komt ook calcium voornamelijk uit dierlijke producten, zoals zuivel.

Maar een biefstukje bijvoorbeeld, bevat naast alle gezonde voedingsstoffen ook veel vet. En dan vooral ongezonde soorten als transvet. Van deze vetten komt u niet alleen snel aan, ze zijn ook nog eens slecht voor hart en bloedvaten.

Met orgaanvlees is het al helemaal oppassen. Lever bijvoorbeeld bevat heel veel cholesterol. Als u veel cholesterol eet, stijgt de cholesterol in uw bloed. Ook dit is slecht voor hart en bloedvaten. Eet daarom liever niet teveel lever.

Hormonen en antibiotica
In sommige landen mogen hormonen gebruikt worden in de bio-industrie. Hierdoor groeit het vee sneller en leveren koeien meer melk. Maar die hormonen komen dan misschien ook in uw glas melk terecht. Omdat de EU vermoedt dat dit schadelijk kan zijn, verbieden ze het gebruik van hormonen.[PAGEBREAK]Antibiotica mogen wel worden gebruikt. Er moet wel een bepaalde tijd voor de slacht of melkproductie gestopt worden met de antibiotica. Na deze wachttijd is er praktisch geen antibiotica meer terug te vinden in de producten. U hoeft dus niet bang te zijn dat er antibiotica in uw pasgekochte karbonade zit.

Gevaar van ziektes
De laatste paar jaar zijn er veel ziektes in het nieuws geweest, zoals gekkekoeienziekte en mond- en klauwzeer. Na deze uitbraken zijn de regels aangepast om nieuwe uitbraken te voorkomen. Vogelgriep is tegenwoordig ook volop in het nieuws, maar die is op het moment niet gevaarlijk voor mensen.

U loopt alleen risico door onhygiënisch omgaan met bijvoorbeeld kip. Daardoor kunt u salmonella en E. coli besmettingen verspreiden. Maar dit kunt u gemakkelijk voorkomen door rauw vlees apart te snijden en uw handen meteen na het snijden te wassen. Het vlees moet ook goed gaar gemaakt worden.

Met de gevaren van vlees eten valt het dus wel mee. Toch is het verstandig om maar twee of drie dagen in de week vlees te eten. Vooral de biefstukjes en ander rood vlees kunt u beter laten liggen. Maar wat eet u dan de rest van de week?

Goede vleesvervangers
Uiteraard kunt u het vlees vervangen door tonijn of zalm. Vis is net zo eiwitrijk als vlees, maar bevat daarbij ook gezonde vetten. Het is dan ook verstandig om één of twee dagen in de week vis te eten. Pas alleen op, meer dan twee dagen in de week vis is ook weer niet gezond.[PAGEBREAK]Eieren zijn ideaal wat betreft de soorten eiwitten die het levert. Maar het eigeel zit wel boordevol cholesterol. Dus ook voor eieren geldt dat u ze niet elke dag moet eten.

Een ander alternatief voor vlees zijn de vegetarische vleesvervangers van soya, tofu, zuivel of tarwe. Deze zijn vaak gemaakt om veel op vlees te lijken, zowel van smaak als voedingswaarde. Hierdoor kunnen echte vleesliefhebbers vegetarisch eten zonder al te veel te hoeven missen.

Hippievoedsel
Daarnaast komen de vervangers die vaak als hippievoedsel worden afgedaan. Bonen, peulvruchten, noten en zaden. Deze hebben vaak pluspunten, zoals veel meer vezels of vitamine E. U heeft er meestal ook niet zo heel veel van nodig om aan genoeg eiwitten te komen.

Het lijkt vaak lastig om met deze ingrediënten te koken, maar tegenwoordig zijn er steeds meer hippe recepten waarin ze verwerkt worden. Zo zijn bijvoorbeeld veel noten en zaden lekker door de salade. U kunt ook hele lekkere, vegetarische chili con carne maken met tofu-gehakt, veel bonen en een handje walnoten.

Vegetarisch eten doet u dus allang niet meer omdat u het zo zielig vindt voor de dieren (al mag dat ook). Maar simpelweg omdat variatie erg gezond is. Daarbij komt dat flexitariërs helemaal hip zijn!

Auteur 
  • Liesbeth Hammega, Bsc. Bio-medische Wetenschappen