PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Een drankneus komt van te veel drinken

Een ‘drankneus’ of ‘bloemkoolneus’ (de medische term is rhinophyma) is een chronische huidaandoening. Het is dus niet waar dat zo'n neus door overmatig alcoholgebruik wordt veroorzaakt.

In elk onderzoek dat naar rhinophyma is gedaan, luidt de conclusie dat mensen met de aandoening niet méér drinken dan mensen zonder. Wat wel de oorzaak is van rhino­phyma blijft onduidelijk. De aandoening treft vooral mannen tussen de veertig en zestig jaar, al zijn er ook jongere patiënten.

Rosacea (couperose) komt juist meer voor bij vrouwen. Hierbij gaat op de een of andere manier iets mis met de bloedvaatjes en het steunweefsel in de huid. Er ontstaan permanente blosjes op de wangen; soms wordt het hele gezicht rood. Ook rosacea heeft, anders dan het volksgeloof wil, niets met alcoholgebruik te maken, al is het wel zo dat drank – net als zonlicht en gekruid eten – de verschijnselen kan verhevigen doordat de bloedvaten uitzetten.

Veel mensen met rosacea hebben meer last van de misvatting rondom hun vermeende alcoholgebruik, dan van de ziekte. Bijna de helft van hen voelt zich belemmerd in het dagelijks functioneren en heeft de neiging de aandoening te verbergen.

Terwijl het bij vrouwen meestal bij rosacea blijft, kan de ziekte bij mannen ernstiger vormen aannemen. De neus kan misvormd raken doordat de talgklieren in de huid te hard gaan werken. Meestal is ook sprake van ontstekingen die de zaak ver­ergeren. Bij ruim 10 procent van de patiënten wordt ook huidkanker gevonden. De huid wordt langzaam dikker en vetter en de punt van de neus zwelt op. Naarmate de ziekte voortschrijdt, ontstaan putjes, puistjes en woekeringen; bij de een meer dan bij de ander, en het verloop en de afloop zijn moeilijk voorspelbaar.

Vroegtijdige behandeling van de ­rosacea kan erger voorkomen. Meestal wordt gegrepen naar ontstekingsremmende en bacterie­dodende middelen. Rhinophyma kan het best met plastische chirurgie worden verholpen.

Er wordt ook veel met lasers ge­experimenteerd, maar vooralsnog zijn die behandelingen duurder en geven ze minder snel resultaat dan het klassieke scalpel.

Reactie toevoegen