'Ik begreep pas na een half jaar dat ik óók mantelzorger was'

Betere ondersteuning mantelzorgers en mensen met dementie via dementie.nl

Advertorial
Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Meestal wordt de ziekte geassocieerd met geheugenverlies. Het is veel meer dan dat. Gedrag, emoties en relaties veranderen ook. Het raakt mensen met dementie zélf én iedereen in de omgeving. En leidt dus tot veel vragen en onzekerheid.

Ton, mantelzorger voor zijn vrouw Hester (54) herkent de onzekerheid en behoefte aan informatie: "Het duurde even voor de diagnose alzheimer werd gesteld. Daar denk je niet aan op de leeftijd van Hester. De diagnose zorgde voor heel veel vragen. Wat betekende dit voor Hester en voor ons gezin? Ik had het idee dat ik 2-0 achterstond omdat ik zo weinig wist over de ziekte." Ton vervolgt: "Ik begreep pas na een half jaar dat ik óók een mantelzorger was. Het forum op dementie.nl heeft me enorm geholpen. Ik zag daar ervaringen van lotgenoten en vragen, waarbij ik zelf nog niet had stilgestaan. Zo kon ik me beter voorbereiden op wat ons te wachten stond. Dat was voor mij belangrijk."  

Ook Foke, mantelzorger voor haar man die dementie heeft, waardeert het contact met lotgenoten: "In het begin stelde ik zelf vragen op dementie.nl. Nu deel ik mijn ervaringen met anderen om hen te helpen. Ook heb ik hier een buddy-op-afstand gevonden. Heel waardevol, zeker in coronatijd."

Dementie.nl biedt informatie en tips over omgaan met dementie, passend bij de verschillende fases in het ziekteproces. Het vernieuwde platform sluit nu nog beter aan bij de behoeften van mantelzorgers én mensen met dementie. Mensen kunnen hun verhalen delen en contact leggen met lotgenoten en experts. Voor mensen met dementie is een heldere indeling op thema en een voorleesfunctie toegevoegd.

Ontdek de mogelijkheden van het vernieuwde platform dementie.nl, onderdeel van Alzheimer Nederland.
 

  • Informatie, tips en trainingen over het omgaan met dementie
  • Verhalen van lotgenoten en de mogelijkheid om zelf ervaringen te delen of in contact te komen met anderen
  • Stel uw vraag aan een van de experts, bijvoorbeeld onze casemanager, psycholoog, arts of notaris
  • Een gedeelte speciaal voor mensen met dementie: dementie.nl/ikhebdementie.

Liever persoonlijk contact over het omgaan met dementie? Bel dan gratis de DementieLijn (voorheen bekend als AlzheimerTelefoon), dagelijks bereikbaar via 0800 5088.