“Luister naar je lijf!”

Advertorial
Annelies (65) had achteraf al langer klachten die ze niet kon plaatsen. De arts dacht dat haar vermoeidheid, kortademigheid en benauwdheid het gevolg waren van stress.

Snel buiten adem en oververmoeid “Het is niet normaal dat je buiten adem raakt van een klein stukje lopen. Als vriendinnen vroegen of ik mee ging wandelen op het strand, moest ik ‘nee’ zeggen. Begin 2019 voelde ik me niet zo goed, maar dacht dat dit kwam door mijn drukke leven. Toch vertrouwde ik het niet helemaal en in februari ging ik naar de huisarts. Hij dacht aan een griepje in combinatie met oververmoeidheid.” Stress “Een maand later stortte ik op mijn werk in elkaar. Ik trilde helemaal, had geen adem. Het ging niet weg, dus ’s avonds op de Spoedeisende Hulp werd gekeken naar mijn bloed en naar mijn hart geluisterd.

Ze dachten dat het stress was. Maar begin mei ging ik toch terug naar de dokter en werd er bloed geprikt. Daaruit bleek dat de klachten ook met mijn hart te maken konden hebben. Weken later moest ik naar het ziekenhuis – het was inmiddels juli en ik was zelfs nog op vakantie geweest waar ik weer in elkaar was gestort. In het ziekenhuis zagen ze dat ik een hartinfarct had gehad. Ik dacht meteen aan het moment op vakantie.” Dikke enkels “Ik kreeg allerlei medicijnen, waaronder vochtafdrijvende pillen. Daar viel ik vijf kilo van af. Mijn vriendin had al een keer gezegd ‘Jeetje, je enkels hangen over je gympen ‒ wat is dat nu?’; dat was dus allemaal vocht. Nu is dat gelukkig weer normaal.” Wees alert “Wat er gebeurd is heeft me geleerd dat ik naar mijn lijf moet luisteren. Je weet zelf meestal heel goed dat er iets niet klopt. Steek ook je kop niet in het zand, al wil je soms iets misschien liever niet horen. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn, dan is er vaak nog iets aan te doen.”

Kortademig, vermoeid of hou je vocht vast? Kijk of je klachten door je hart kunnen komen.

Doe de test op >>