Oproep: Welke vraag over tinnitus (oorsuizen) heeft u?

Een piep, sis of brom in je oren kan knap irritant zijn. Dokters kunnen helaas meestal weinig doen aan tinnitus of oorsuizen. Maar u kunt er wel mee om leren gaan, volgens psycholoog Arno Lieftink. Zaterdag 21 september vertelt Lieftink erover op het Plus Podium op de 50PlusBeurs. Welke vraag zou u Lieftink over oorsuizen willen stellen?

 We leggen Lieftink een aantal lezersvragen voor. Reageren kan onder dit bericht.

Reactie toevoegen

146 Comments

Door Els Kerstens de Jong (niet gecontroleerd) op vr, 16-10-2020 - 17:34

Ook ik mag geluiden hebben zoals zovele onder ons : soms fluittoon en soms een piep maar heel soms is het stil zou dat misschien door alle afstandsbedieningen kunnen zijn of medische apparatuur in lichaam

Door Els Kerstens (niet gecontroleerd) op ma, 12-10-2020 - 10:05

Daar ik ook last heb van fluittonen wil ik er wel wat van weten waarom het soms (vergeten lijkt) en dan weer terug in hevige geluiden piepfluit en mijn vraag is of dit misschien met medische apparatuur in lichaam te maken kan hebben of al onze technische snufjes die aanwezig zijn waar we ons ook bevinden ik ben benieuwd gr Els

Door ElsKerstens (niet gecontroleerd) op ma, 12-10-2020 - 09:58

Waarom is het op bepaalde momenten erger dan normaal :bij mij gaat het op en neer soms heb ik er zelfs geen erg in dat ik fluittonen heb maar dan plotseling een andere toon :heeft dit te maken met medische apparatuur in lichaam. Of met alle technische snufjes rondom ons heen

Door Peter (niet gecontroleerd) op zo, 11-10-2020 - 16:40

Ik heb tinnitus en ervaar precies hetzelfde. Ikzelf heb er de volgende verklaring voor; het middenoor is een semi-open systeem terwijl de feitelijke gehoorsbeentjes en met name het slakkenhuis een gesloten systeem betreffen. Hoge druk betekent doorgaans beter weer (en lagere luchtvochtigheid) waardoor de pieptonen of ruis door de schade aan zenuwen en/of bloedvaten minder nadrukkelijk aanwezig is. Ook met vliegen bemerk ik met name een grote overgang met betrekking tot de tinnitus bij het opstijgen en inzetten van de landing omwille de snel veranderende luchtdruk.

Door Tom (niet gecontroleerd) op zo, 7-6-2020 - 00:49

Ik heb in mijn rechteroor een heel raar gepiep. Het is denk ik anders dan tinnitus. Als ik genoeg geluid hoor, dan hoor ik dat gepiep nietmeer. Maar als ik in een stille ruimte ben hoor ik dat wel (als ik er dan ook op let). Ik hoor wel nog alles goed. Ook heb ik minstens 1 keer in de maand of 2 maanden last van een oorpijn die 3 à 4 dagen duurt. Ik neem hiervoor dan pijnstillers zodat het overgaat. Ik ben al bij veel dokters geweest en ze hebben niks kunnen vinden. Zelfs een oorspecialist zei dat er geen aandoening aan was. Ik heb wel eens vulling gekregen aan mijn rechtertand en ik vermoed dat dit misschien ook een oorzaak kan zijn. Ook als ik sla op mijn oor, wordt dat anders gepiep luider en voel ik een druk. Daarna is het weer normaal. Als ik mijn adem lang inhoud en daarna weer loslaat, voel ik ook een hartslag in mijn oor. Dit is zo raar. Weet iemand wat dit is of hoe dit is?

Door Calyx (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2020 - 08:07

Ja daar had ik last van. Soms werd ik daar midden in de nacht wakker van .
Wat heel veel helpt is de app met frequentietonen.
Die gebruik ik met succes en heb nu veel minder last . Het is duidelijk ook overgevoeligheid voor alle communicatie apparaten , straling en de aardestand .

Door an flens (niet gecontroleerd) op di, 4-2-2020 - 23:37

ik heb hoge piep in het ene oor en donkere brom in het andere oor, daarbij in het hoofd het gehoor van een zware ijskast die staat te draaien....... heeeeel vervelend is het horen/luisteren in gezelschap en daarbij heeft de tv ook nog een extra geluid als er of een vraag gesteld wordt/of een gesprek plaats vindt, bovendien moet er soms heel snel gepraat worden op tv anders is de tijd om...... oh jee ik begrijp dat hier geen oplossing voor is.

Door Leo Tas (niet gecontroleerd) op di, 4-2-2020 - 22:03

Is het waar dat veel vitamine B hept tegen tinnitus?

Door krijn van stuij... (niet gecontroleerd) op ma, 3-2-2020 - 21:44

Laatst ontmoette ik een man die in de grensstreek met België woont. Hij had ook tinnitus en had veel artsen in Nederland bezocht. Geen enkel resultaat. Is toen naar België gegaan en dat spuiten ze cortisol in zijn oor. En dat helpt... De tinnitus wordt minder, maar verdwijnt niet, aldus die man.

Door ed (niet gecontroleerd) op ma, 3-2-2020 - 13:55

Hallo, Dat ontstaat door het vastzittende oorsmeer, dat er normaal gesproken vanzelf weer uit gaat. Maar, als je iets teveel met wattenstokjes of anderszins in je oren komt, dan kun je daarmee het smeer tot een pakketje maken, dat blijft zitten en dat dan nog extra wordt aangevuld met nieuw smeer. Oplossing: drie dagen achtereen, enkele malen per dag met slaolie erin laten vloeien en zoveel mogelijk in het smeer laten binnendringen. Na die 3 dagen naar de huisarts, om je oren te laten uitspuiten. Dat helpt 100 procent! je hoort daarna alle vogels weer heel hard fluiten. Op oudere leeftijd wellicht , gaat het smeer eerder vastzitten, maar, dan steeds de acties ondernemen zoals aangegeven.