Stel uw vraag aan apotheker Sonja Keizers

Mag je een bloedverdunner ook 's ochtends innemen? Word je dik van antidepressiva? Kun je alles eten bij maagmedicijnen? Vraag het apotheker Sonja Keizers via gezondheid@plusmagazine.nl. En lees haar antwoorden vanaf maart in de nieuwe rubriek Apothekerspost.

Als patiënt kan het lastig zijn om de bijsluiter goed te ontcijferen. Vaak staat daar net niet op het opgevouwen papiertje wat je wil weten. De ene apotheker geeft uitgebreid uitleg, de ander leest alleen de bijsluiter nog een keer voor. Drogisten vragen vaak of u bekend bent met het gebruik, maar zijn daarmee alle vragen opgelost?

De apotheker geeft antwoord

Apotheker Sonja Keizers is gespecialiseerd in de langere gesprekken met de patiënt. Ze heeft het jaren gedaan in de Haagse apotheek 'Pillen en praten'. En vanaf maart staat ze elke maand klaar om drie medicijn-vragen van Plus-lezers te beantwoorden. Soms is een vraag heel bijzonder, soms juist herkenbaar. Lezers krijgen een beter zicht  in een situatie, en kunnen daar zelf van profiteren. Sonja doet haar best, maar niet alles kan door haar beantwoord worden.

Zo stelt u uw medicijnvraag

Wilt u een vraag stellen voor de rubriek Apothekerspost? Stuur  een mail met in ieder geval de vraag, de naam van het medicijn, de dosis en eventueel ook de andere medicijnen die u gebruikt. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Een deel van de vragen wordt beantwoord door apotheker Sonja Keizers en gepubliceerd in Plus Magazine. Uiteraard zonder vermelding van uw naam of woonplaats.

Mail uw vraag over medicijnen naar: gezondheid@plusmagazine.nl

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw eigen arts of apotheker, daarvoor zijn onze experts niet de aangewezen persoon. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.

Heeft u een vraag aan dokter Joris Bartstra? Dat kan natuurlijk ook. Kijk dan op www.plusmagazine.nl/dokterspost

 

Reactie toevoegen

15 Comments

Door Piet van Veghel (niet gecontroleerd) op do, 24-9-2020 - 23:21

Zijn er schadelijke effecten van LDL-cholesterolverlagers en hoe worden Triglyceride-waardes bepaald?

Door oeachsi@liobakl... (niet gecontroleerd) op wo, 3-6-2020 - 10:25

Paracetamol ,inplaats van Naproxene ,beter ?

Door Lenny (niet gecontroleerd) op di, 2-6-2020 - 18:50

Ik wil graag weten of je bloedverdunner gelijk in mag nemen met hoge bloeddruk medicijn

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 14-3-2020 - 14:57

@Ladybug: zo denk ik er ook over: van die mensen die hier voor de vuist weg semi-adviezen gaan geven, zonder de hele context te begrijpen noch de mensen kennen.
Het gewone nieuws lees ik al kritisch, dit nog veel meer.
Wees voorzichtig met wat je gelooft....

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 13-3-2020 - 16:15

@Harry, maagmiddelen verstoren je darmflora. Veel mensen hebben een tekort aan maagzuur, waardoor een slechtere vertering, waardoor zuurbranden en andere klachten. Door maagzuurremmers verergert dat probleem zich. Een gezonde darmflora is belangrijk voor je hele gezondheid. Bij de gevoeligheid voor blaasontstekingen is ook je darmflora zeer belangrijk. En medicijnen verminderen je algehele weerstand.
Medicijnen zorgen voor het kwijtraken van diverse voedingsstoffen. Maagzuurremmers onder andere ijzer, fosfor en diverse vitaminen. Bij langer gebruik ook tekorten aan aminozuren en vetzuren. Omdat bij bloedonderzoek maar op een paar stofjes wordt getest en bloedwaarden niet alles zeggen, kan het lijken of je gezond bent.
Tekort aan maagzuur ontstaat overigens door een teveel aan snelle suikers en tekort aan vezels, tekorten aan voedingsstoffen en door stress. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook klachten uitlokken.

Door dixey0 (niet gecontroleerd) op vr, 13-3-2020 - 15:06

Wat een fout antwoord over Omeprazol !!! 8,5 jaar Omeprazol slikken heeft ervoor gezorgd dat mijn vaccinatie voor Hepatitis B totaal uit mijn lichaam verdwenen was. Dit zou voor 25 jaar zijn. Zo denk je goed beschermt te zijn op reis. Gelukkig dat thuisvaccinatie mij hier op wees om dit te laten controleren bij het LUMC. Niet iedereen maakt verre reizen maar het zou geen kwaad kunnen om dit toch even te melden aan de patient.

Door Hanny Haveman (niet gecontroleerd) op do, 12-3-2020 - 17:17

Hallo Sonja
Ik lees net het volgende
Maagpillen als omeprazol werken goed en meestal zonder bijwerkingen. Bij langdurig gebruik kan soms vitaminetekort ontstaan en loop je een grotere kans op botontkalking of een infectie.....
kan Je daar ook vaker blaasontsteking van krijgen??
Ik gebruik al jaren omeprazol ivm zuurbranden van de maag verleden jaar 1 flinke maagbloeding gehad van 1 uur lang en heb Ik nu 2x pd omeprazol …..en heel vaak blaas ontsteking...
graag Jou antwoord hierop Groetjes Hanny Haveman

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 10-3-2020 - 16:14

@Jo, wat medicijnen onder andere doen, is zorgen voor een verminderde opname/verhoogde uitscheiding van vitaminen en mineralen; naast dat ze veel meer ontregelingen geven. Tekorten zou je op z'n minst moeten aanvullen. Zo zorgen heel veel medicijnen voor verminderde productie van Q10. Daarbij doen medicijnen niets aan oorzaken, zoals insulineresistentie door onevenwichtig voedingspatroon en tekorten aan voedingsstoffen.

Door JV (niet gecontroleerd) op di, 10-3-2020 - 10:25

de vraag: wat is de beste tijd voor de inname van bloedverdunners. Deze werd m.i. niet beantwoord, wel werd ingegaan op een ander medicijn. Omdat ikzelf ook bloedverdunners gebruik ben ik zeker ook geïnteresseerd in het antwoord op die vraag!

Door Jo Bindels (niet gecontroleerd) op di, 10-3-2020 - 10:03

heb veel last van open mondhoeken ben 82 en slik veel medicijnen hart diabeet heeft u een oplossing