Stel uw vraag aan apotheker Sonja Keizers

Mag je een bloedverdunner ook 's ochtends innemen? Word je dik van antidepressiva? Kun je alles eten bij maagmedicijnen? Vraag het apotheker Sonja Keizers via gezondheid@plusmagazine.nl. En lees haar antwoorden vanaf maart in de nieuwe rubriek Apothekerspost.

Als patiënt kan het lastig zijn om de bijsluiter goed te ontcijferen. Vaak staat daar net niet op het opgevouwen papiertje wat je wil weten. De ene apotheker geeft uitgebreid uitleg, de ander leest alleen de bijsluiter nog een keer voor. Drogisten vragen vaak of u bekend bent met het gebruik, maar zijn daarmee alle vragen opgelost?

De apotheker geeft antwoord

Apotheker Sonja Keizers is gespecialiseerd in de langere gesprekken met de patiënt. Ze heeft het jaren gedaan in de Haagse apotheek 'Pillen en praten'. En vanaf maart staat ze elke maand klaar om drie medicijn-vragen van Plus-lezers te beantwoorden. Soms is een vraag heel bijzonder, soms juist herkenbaar. Lezers krijgen een beter zicht  in een situatie, en kunnen daar zelf van profiteren. Sonja doet haar best, maar niet alles kan door haar beantwoord worden.

Zo stelt u uw medicijnvraag

Wilt u een vraag stellen voor de rubriek Apothekerspost? Stuur  een mail met in ieder geval de vraag, de naam van het medicijn, de dosis en eventueel ook de andere medicijnen die u gebruikt. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Een deel van de vragen wordt beantwoord door apotheker Sonja Keizers en gepubliceerd in Plus Magazine. Uiteraard zonder vermelding van uw naam of woonplaats.

Mail uw vraag over medicijnen naar: gezondheid@plusmagazine.nl

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw eigen arts of apotheker, daarvoor zijn onze experts niet de aangewezen persoon. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.

Heeft u een vraag aan dokter Joris Bartstra? Dat kan natuurlijk ook. Kijk dan op www.plusmagazine.nl/dokterspost

 

Reactie toevoegen

26 Comments

Door N (niet gecontroleerd) op di, 19-1-2021 - 01:31

Tja zo gaat dat dus he...mensen er staat stuur u mail naar... net je vraag even goed lezen.

Door José K. (niet gecontroleerd) op ma, 18-1-2021 - 19:41

Beset Sonja Keizers,
Deze vraag heb ik al gevraagd aan mijn huisarts ,maar die kon deze niet beantwoorden.
Ik heb heel veel last van inscheurende nagels....wat kan ik hier aan doen..ik gebruik geen medicatie.
Met vriendelijke groet,
José K.

Door Anton H (niet gecontroleerd) op ma, 18-1-2021 - 15:46

Ik heb als jaren last van te vaak plassen.
Zeker 15 X van s'morgens tot s'avonds. Slechts 4X WAKKER om te plassen. Soms doodmoe wordt ik ervan. Het doet geen pijn maar wel vervelen. Ben ben de huisarts geweest,geen oplossing.Is er niks aan te doen?

Door Bert_drogist (niet gecontroleerd) op wo, 13-1-2021 - 09:08

Statines belemmeren ook andere stoffen, denk daarom aan suppleren van ten minste Co-Q 10 en vitamine D. Er zijn alternatieven, maar doe dat altijd in overleg met je arts. Denk aan rode gist rijst en plantensterolen (Becel). Er zijn meerdere Statines, misschien dat overgaan naar een andere statine de bijverschijnselen verlicht. Tenslotte is vitamine B3 (methylniacine) effectief in het verbeteren van het HDL

Door annie koster (niet gecontroleerd) op zo, 10-1-2021 - 17:20

ik heb enorm veel spierpijn van alle statines, die ik tot nu toe geprobeerd heb. Maar mijn cholestrol moet omlaag, maar hoe?

Door Diny Hoogendoorn (niet gecontroleerd) op do, 24-12-2020 - 20:29

Ik ben bijna voor alles allergisch is het verantwoord als ik het nieuwe corona vaccin
in laat spuiten ,na dat ik een griepspuit en pneunokokken injectie had gehad (deze zijn in mijn bovenbeen gezet) waarna ik aan de binnenkant van mijn been allemaal bulten kreeg de huisarts heeft toen een verkoelende zalf voorgeschreven waarna het wat rustiger werd ik deze injecties drie maanden dus 1 Oktober gehad maar nu drie maanden later zijn deze bulten nog steeds niet verdwenen, vandaar mijn vraag.
Met vriendelijke groet Diny Hoogendoorn

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 22-12-2020 - 23:33

@Corrie, Medicijnen doen een hoop lelijke dingen met je lichaam, naast dat ze niks doen aan de oorzaken, zoals metaboolsyndroom. Medicijnen zorgen voor depletie van allerlei voedingsstoffen. Bètablokkers onder andere zink en Q10 en deze zorgen voor minder aanmaak van melatonine, wat de slaapkwaliteit kan verminderen. Paracetamol is slecht voor je lever.
Voor het slapen zijn er gezondere middelen.

Door Corrie van der ... (niet gecontroleerd) op zo, 20-12-2020 - 12:56

Ik gebruik bloeddruktabletten, propranolol 40 mg. 3 x p.d. 1 tablet. 1 losartan 100 mg. 1 x p.d. 1 tablet, 2 x p.d.pradaxa, bloedverdunners, 1 x vitamine D en B. 1 vitamine centrum en 1 cranberry prematief voor blaasontsteking.
Al jaren neem ik elke avond voor het slapen gaan 1 zetpil van 1000 mg. paracetamol.
Dat is tegen de hoofdpijn en voor het slapen, beter dan een slaappil.
Graag uw reactie.

Door Lilith (niet gecontroleerd) op di, 15-12-2020 - 17:33

Beste Sonja,

Zelf ben ik nog bezig met het schrijven van een medicijnboek voor het GGZ. Ik behandel daar de werking van medicijnen van het innemen tot en met de P450 huishouding.
Veel antipsychotica grijpen aan het het enzym p4502d6. Het is voornaam om te kijken naar de werking van de psychofarmaca, interactie met andere farmaca en genotypebepaling. Waar ik enthousiast over ben is het middel Pipamperon; het schijnt wonderen te doen voor mensen met ASS en de bijbehorende onrust. Over Risperidon ben ik niet zo enthousiast. Om dat helemaal te kunnen begrijpen moet je het Latijn wel meester zijn en vooral als mensen het willen leren die geen Grieks op Latijn hebben gehad. Niet iedereen heeft op het Gymnasium gezeten. Je zult toch goed je best moeten doen om het begrijpelijk te maken voor degene die nut hebben bij deze literatuur. Daarin voel ik mijn roeping. Het manuscript is nog open (onder de naam actuele actua).

Waar ik heel weinig medici over hoor is psychofarmaca en koffie! Koffie, met name de cafeïne werken antipsychotica tegen. Er komt dan een vraag of die medicatie omhoog kan want ze zijn nog onrustig. Stop met cafeïne en de medicatie zal veel beter werken. Als je de dosis omhoog gooit kunnen de vaak nare bijwerkingen op de voorgrond treden.
Stoppen met de cafeïne inname kan zelfs voorkomen dat er medicijnen tegen hart- en vaatziekten geslijkt moeten worden en zo ja, dan in een lagere dosis.

Het is dus heel voornaam om naar de totale inname te kijken van alle medicijnen mét hun 'interacties'. Vandaar ben ik van nature ook anti cafeïne en een goede decafé kan ook heerlijk smaken.
Let op dat dit geldt voor mensen in de psychiatrie die deze medicijnen slikken. Het gaat over de cafeïne inname van cliënten die psychofarmaca slikken.

Het zal zelfs zo kunnen zijn dat antacida (de maagzuurremmers) in een lagere dosis nodig is als men stopt met cafeïne inname.

Dus, de situatie is niet zomaar via een podcast op te lossen. Het vergt een persoonlijke aanpak die pér cliënt moet worden bekeken. In mijn boek heb ik het dus vaak over cafeïne en over het bekende Biperideen; wat de bijwerkingen van antipsychotica min of meer remt. Gooi je cafeïne uit het pakket dan zal er een betere behandeling mogelijk zijn die dragelijker is.

Dus beste Sonja, geen vraag over medicatie, maar een advies ;-)

Door A.M. BIESHEUVEL... (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2020 - 13:58

ik heb Artrose, dokter had voorgeschreven Naproxen was niet akkoord i.v.m. hartfalen
Daarna voorgeschreven Diclovenac niet goed aangezien ik maar 1 nier heb.
( ik kan het ook verwisseld hebben hart/nier)
Mijn vraag is er een medicijn voor Artrose daar zowel hart als nier tegenkan.
mijn leeftijd is 84 jaar.
m.vr.gr.
Annie Biesheuvel