Strak en fit met wisseldouche

Goed voor huid, spieren en weerstand

Een vervelend broertje, huisgenoot of uw ‘lollige’ partner heeft vast wel eens de warme kraan in de keuken opengedraaid om u een koude douche te bezorgen. Een flauwe grap, maar met een pluspunt: van warm naar koud en vice versa is goed voor uw lichaam. Niet alleen voor de huid, ook voor de spijsvertering, rug en spieren.

De wisseldouche helpt bij huidproblemen en werkt verfrissend. Door tijdens het douchen af en toe het warme water uit te draaien, ‘schrikt’ uw lichaam en doet het zijn best om u zo snel mogelijk weer op te warmen. De oppervlakkige bloedvaten en de spieren trekken samen. De huid wordt hierdoor strakker en gezond van kleur.

Afwisselend warm en koud water over uw huid laten stromen, helpt ook tegen cellulitis. Met alleen een hete douche verslapt uw huid, maar een wisseldouche met lauw en koud water verbetert de bloedcirculatie. Opgehoopte vetkussentjes krijgen zo minder kans.

De traditionele wisseldouche
Een wisseldouche lijkt heel simpel: gewoon warm met koud water afwisselen. Toch heeft u er allerlei varianten in. Bij de traditionele wisseldouche wisselt u steeds van warm naar koud. U sluit altijd af met een koude douche, zodat de poriën worden gesloten. Voor de warme douche (ongeveer 15 seconden) kiest u voor een temperatuur van 38°C - 40°C. Daarna is het even de tanden op elkaar en draait u de thermostaat onder de 20°C voor minimaal 5 seconden.

De Schotse douche
Deze manier van douchen bestaat uit de herhaling van één tot drie minuten heet water en tien tot dertig seconden koud water. Het is vooral goed bij energiegebrek, chronische diarree, irritaties in de onderrug en hevige transpiratie.

Gelijk wisselende douche
Als u last heeft van spijsverteringsstoornissen en rugklachten, biedt de gelijk wisselende douche een uitkomst. Richt het water op de buik en wissel de koude en warme stralen voor een zelfde periode af.

Wat gebeurt er met uw lichaam?
Als u een warme douche of warm bad neemt, gaat het bloed naar de uiteinden van uw lichaam, de poriën in uw huid gaan open staan en dieper in uw lichaam is even iets minder bloed. Met een koude douche komt er dieper in uw lichaam meer bloed en aan de oppervlakte juist minder. U schudt uw lichaam wakker waardoor allerlei spieren én uw huid worden gestimuleerd.

Wist u dat

  • Een wisseldouche ook helpt om uw weerstand te verhogen? Door regelmatig een wisseldouche te nemen, raakt u gewend aan temperatuurverschillen. Zo krijgen verkoudheid en griep geen vrij spel!
  • De oude Grieken al verzot waren op wisseldouches? In elk badhuis was wel een dompelbad aanwezig. De Grieken zagen de wisseling van heet naar koud water als een verjongingskuur. Waarschijnlijk vanwege het verkwikkende gevoel dat u heeft na afloop van de wisseldouche.

Let op!
Mensen met gezondheidsklachten aan hart of bloeddruk moeten eerst met hun (huis)arts overleggen of een wisseldouche daadwerkelijk goed voor ze is.