PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Waarom mag je niet te veel kaneel eten?

Te hoge inname van plantengifstof coumarine is schadelijk

In de appeltaart, door een herfstig stoofpotje of een snufje over je havermout: kaneel geeft gerechten een zoet en warm aroma. Het is niet verstandig om kaneelpoeder in grote hoeveelheden te gebruiken. Dit specerij bevat van nature namelijk een giftige stof.

Kaneel wordt gemaakt van de kaneelboom. De stokjes zijn stukken binnenbast van de kaneelboom. Kaneelpoeder is de gemalen variant. Aan kaneel worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Ceylon of China

Er zijn verschillende soorten kaneel, waaronder Ceylonkaneel (in het Latijn: Cinnamom verum) en Chinese kaneel (Cinnamom cassia). Ceylonkaneel is vernoemd naar het land van herkomst, Sri Lanka, dat voorheen Ceylon heette. Chinese kaneel noemen we ook wel kassie, kassia of cassia. Kassiabomen groeiden oorspronkelijk alleen in China, maar dit type kaneel wordt inmiddels ook in andere landen met een tropisch klimaat geproduceerd.

Plantengifstof coumarine

In Chinese kaneel zit van nature coumarine. Deze stof zit ook in andere planten, zoals in tonkabonen en bergamot. Het geeft een kenmerkende smaak en geur. Coumarine komt daarnaast voor in allerlei voedingsmiddelen waar Chinese kaneel aan toegevoegd is, zoals in ontbijtkoek, speculaas en kaneelthee.

Coumarine is een plantengifstof: een stofje dat de kaneelboom waarschijnlijk beschermt tegen ziektes en natuurlijke vijanden. Allerlei groenten, kruiden en peulvruchten die we eten, bevatten diverse soorten plantengifstoffen. Ze zitten bijvoorbeeld in tomaten, aardappelen, lijnzaad, paddenstoelen, basilicum en sojabonen.

Teveel is schadelijk

Als je te veel plantengifstoffen binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn. De kans dat je er echt ziek van wordt, is gelukkig heel klein. In de planten die we eten, zit een laag gehalte plantengifstoffen. En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel.

Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken. Lange tijd achter elkaar extreem veel coumarine gebruiken, zou kankerverwekkend kunnen zijn.

Advies

Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om niet langdurig veel Chinese kaneel of producten waar het in zit te eten. Gebruik niet overal kaneel in, maar wissel het af met andere kruiden en specerijen. Eet je gevarieerd, dan loopt je gezondheid geen gevaar.

Het coumarinegehalte van Ceylonkaneel is heel laag, dus als je graag kaneel eet, kun je beter die soort kaneel kopen.

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Sil54 (niet gecontroleerd) op ma, 9-1-2017 - 17:34

Precies dat was ook mijn vraag. Het artikel is heel algemeen. Als je iets schrijft dan aub duidelijker, moet je niet op zoek gaan op Internet.
Ik heb het even opgezocht:
0,1 milligram Cumarin op 1 kilogram lichamsgewicht is niet schadelijk

En wat ook niet in het artikel staat is dat de lever weer gaat revalideren als je stopt met kaneel eten na symptomen.
Koop Cylon kaneel, die heeft minder schadelijke stoffen, is wel duurder.

Door Agnes (niet gecontroleerd) op zo, 8-1-2017 - 08:58

Wat is teveel?????????????

Door E. van Winsen (niet gecontroleerd) op vr, 6-1-2017 - 18:43

Mijn darmen reageren erg heftig op alles waar kaneel in zit. Ook al staat het niet op de verpakking en ruik je het niet, mijn darmen verraden de kaneel.

Door J Fortuin op wo, 4-1-2017 - 10:21

Kaneel zou goed zijn voor mensen met diabetes type 2.

Door Berdien (niet gecontroleerd) op do, 29-12-2016 - 12:40

Het zou handig zijn als er maximale hoeveelheden van kaneel wordt aangegeven. Bv. maximaal per dag. Het begrip "niet te veel" is voor iedereen anders. Dus graag meer duidelijkheid!