We moeten het er gewoon tóch nog even over hebben

Advertorial
Vorig jaar begon Angela Groothuizen (60) - op uitnodiging van Always - haar missie om het taboe op 'ongewenst urineverlies' bespreekbaar te maken. Dat deed ze door in interviews en commercials op haar eigen karakteristieke manier het publiek aan te spreken met "Zullen we het er gewoon even over hebben?" We vroegen Angela hoe ze een jaar later tegen haar actie aankijkt.

Mijn missie leverde heel veel positieve bijval op via social media

"Er waren ook mensen die me - heel goed bedoeld, hoor - adviseerden om het niet te doen. Maar ik kende de cijfers uit het onderzoek van Always. Eén op de drie vrouwen boven de 18 heeft last van ongewenst urineverlies. Meer dan 20 procent voelt zich daardoor 'minder vrouw'. Heel veel vrouwen die stopten met het doen van dingen die ze leuk vinden, zoals tennis of yoga, omdat ze het niet aandurfden. En na een jaar durf ik te zeggen dat mijn missie absoluut een succes was. Het bijzondere was dat mijn openhartigheid - ik heb in interviews gedeeld dat ik zelf ook wel eens letterlijk in mijn broek plas van het lachen - me héél veel positieve bijval opleverde via social media."

Ongelofelijk hardnekkige mythes rond ongewenst urineverlies

"Maar... we zijn er nog niet. Ik heb onlangs de cijfers gezien van een nieuw onderzoek van Always onder 1.000 Nederlandse 45+- vrouwen. Hierin viel me vooral de ongelofelijke hardnekkigheid van de mythes rond ongewenst urineverlies op. Ik zet de opvallendste zaken even voor je op een rijtje":

  • Ruim 40 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan af en toe last te hebben van ongewenst urineverlies;
  • 24 procent liet weten dat ongewenst urineverlies iets is wat ze niet kunnen bespreken;
  • Ongewenst urineverlies maakt dat 20 procent - 1 op de 5 vrouwen, dus - zich minder vrouwelijk voelt;
  • Terwijl 1 op de 4 vrouwen (24 procent) uit angst voor ongewenst urineverlies stopt met allerlei alledaagse activiteiten die ze eigenlijk heel graag doen.

Daarom zeg ik nu: "We moeten het er tóch nog even over hebben. Het is dus ook niet alleen oude vrouwenkwaal, want het komt voor bij 1 op de 3 vrouwen boven de 18. En dan ook niet alleen bij vrouwen die een kind hebben gekregen, het kan iedereen overkomen!"

Een zwakke blaas hoeft je leven echt niet op zijn kop te zetten

"Ik ben nu volop bezig met mijn nieuwe theaterprogramma Lueke binge. Op 14 oktober was de officiële première. En je moet er toch niet aan denken dat ik zoiets niet zou kunnen of durven doen vanwege een zwakke blaas? Ik héb gelukkig geen zwakke blaas, maar stel dat het wél zo was, dan zou ik mijn leven er niet door op zijn kop laten zetten. Waarom? Omdat ik weet wat veel vrouwen gek genoeg nog steeds niet weten: er zijn uitstekende producten beschikbaar die van een angstig leven met urineverlies weer een normaal en fijn leven kunnen maken."