"Zelfkatheterisatie gaf mij mijn vrijheid terug"

Tips bij zelfkatheterisatie

Advertorial
Ilse: "Ik was nog maar 25 jaar toen bij mij MS, een ziekte die de zenuwen aantast, werd geconstateerd. Ik belandde in de ziektewet en werd uiteindelijk afgekeurd. Ik moest leren leven met de grenzen die MS mij oplegt. Als onderdeel daarvan leerde ik mezelf te katheteriseren."

"In principe katheteriseer ik één keer per dag, voor het slapen gaan. Maar als ik merk dat ik drie keer in een uur naar de WC moet, omdat mijn blaas niet goed leegt, gebruik ik ook een katheter. Het geeft me controle in situaties waarin ik me niet wil laten verrassen door ongewenst urineverlies. Ik doe het bijvoorbeeld ook op reis, voor ik in het vliegtuig stap." Naast reizen geniet Ilse volop van de simpele dingen in het leven. Van haar jongens, die nu 10 en 14 zijn. Van de zon en de buitenlucht. Van het Brabantse carnaval, als het even mogelijk is.

"Het lastige van MS is dat mensen het niet aan je kunnen zien. Misschien vertel ik daarom mijn verhaal: om het onzichtbare zichtbaar te maken, zodat je soms op iets meer begrip mag rekenen. En ook omdat het katheteriseren mij vrijheid geeft. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Wat is zelfkatheterisatie?

Zelfkatheterisatie is niets anders dan het regelmatig inbrengen van een katheter in de blaas om daarmee de urine af te voeren. De katheter wordt via de plasbuis (dit is het kanaal dat de urine van de blaas naar buiten leidt) in de blaas gebracht. Aan het afgeronde uiteinde van de katheter bevinden zich aan beide kanten gaatjes waardoor de urine uit uw blaas stroomt. Er zijn meerdere oorzaken te noemen waarom iemand niet goed zijn of haar blaas kan legen. Enkele voorbeelden zijn een vernauwing of blokkade in de urinewegen of een zwakke blaasspier of schade aan het zenuwstelsel die veroorzaakt is door een ziekte zoals multiple sclerose, een dwarslaesie of spina bifida, de zogenaamde neurogene aandoeningen.

Kunt u uw blaas niet (volledig) legen en/of verliest u urine neem dan altijd contact op met uw huisarts of zorgprofessional. Zelfkatheteriseren mag enkel worden uitgevoerd op medisch voorschrift.

Coloplast, al 60 jaar producent van medische hulpmiddelen, heeft een informatieboekje samengesteld met enkele feiten en nuttige tips die helpen uw blaas gezond te houden als u katheteriseert om zo het risico op urineweginfecties te minimaliseren. Vraag hier het informatieboekje 'Tips voor het gezond houden van uw blaas bij zelfkatheterisatie' aan!