Zichtproblemen onder ouderen

Gelukkig is er een oplossing

Advertorial
Slechtziendheid is bij uitstek een ouderdomsziekte, het merendeel van de patiënten met een zicht van minder dan 30% is ouder dan 50 jaar. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die de gevolgen van slechtziendheid verlichten en ouderen hun onafhankelijkheid helpen behouden.

Slechtziendheid is overigens geen eenduidige aandoening, er bestaan veel verschillende vormen. De volgde drie aandoeningen komen het meeste voor onder ouderen.

Glaucoom beïnvloedt de oogzenuw en kan leiden tot het verlies van het gezichtsvermogen. Er zijn drie soorten glaucoom: open kamerhoekglaucoom, normale oogdrukglaucoom en gesloten kamerhoekglaucoom. Open kamerhoekglaucoom is de meest voorkomende aandoening. De namen van deze typen glaucoom verwijzen overigens naar de status van de afvoerhoek voor vloeistof in het oog.

Maculadegeneratie zorgt voor een vertroebeld beeld of deels zichtverlies van het centrale zien. Het kan zowel in een enkel oog optreden als in allebei en heeft niet altijd volledige blindheid tot gevolg. Maar doordat het centrale zichtveld wordt aangetast, is het voor personen met maculadegeneratie lastiger om te lezen en gezichten te herkennen.

Staar is misschien wel de bekendste oogaandoening en ontstaat vaak op oudere leeftijd. Ze zorgt voor een waziger zicht en de symptomen verergeren meestal na verloop van tijd. Soms wordt het zicht in maar één oog aangetast, soms in allebei. Het gevolg is dat staar verschillende zichtproblemen kan veroorzaken: troebel zicht, dubbelzien of niks kunnen zien in fel licht of in het donker.

Leven met zichtverlies

Visuele beperkingen die zich op latere leeftijd voordoen, zorgen voor ingrijpende veranderingen in de levensstijl van degenen die erdoor geraakt worden. Vaak zijn ze gewend een onafhankelijk leven te leiden, nu worden ze door hun zichtproblemen gedwongen te vertrouwen op anderen. Bepaalde dagelijkse bezigheden behoren opeens niet meer tot de mogelijkheden.

Het lezen van teksten in brieven, tijdschriften, kranten, boeken, restaurantmenu’s en zelfs op straatnaamborden is een ingrijpend voorbeeld van iets dat lastig is voor slechtzienden en ze beperkt in hun vrijheid. Zelfs bankbiljetten kunnen onherkenbaar zijn en het vinden van het juiste bankpasje een hele opgave. In sommige gevallen maken slechtzienden dan ook de gedwongen keuze om hulp van anderen in te schakelen. Maar er zijn ook technologische oplossingen die voor een grotere onafhankelijkheid voor slechtzienden kunnen zorgen. 

Ondersteunende technologie

De OrCam MyEye helpt personen met een visuele beperking om een deel van hun onafhankelijkheid te behouden of terug te krijgen. Het handzame apparaatje zet gedrukte teksten om naar voorgelezen tekst, waarbij het niet uitmaakt of de tekst op papier staat of van een scherm moet worden afgelezen. Daarnaast herkent de OrCam MyEye streepjescodes (handig bij een supermarktbezoek), persoonlijke spullen zoals bankpasjes, kleuren, gezichten en zelfs papiergeld. Dankzij de OrCam MyEye kunnen ouderen met zichtproblemen hun onafhankelijkheid grotendeels behouden.