Zonedieet

Eten als medicijn voor het lichaam

Hollywoodsterren als Jennifer Aniston, Demi Moore, Cindy Crawford en Sarah Jessica Parker gingen u al voor in het volgen van het Zonedieet. Deze afvalmethode is gebaseerd op de theorie van dr. Sears. Hij vindt dat eten niet bedoeld is om uw honger te stillen. Het is een medicijn voor uw lichaam.

Wat houdt het in?
Het Zonedieet staat bekend om zijn regels en discipline. Dokter Sears is de bedenker van deze afvalmethode. Volgens hem is eten niet bedoeld om uw honger te stillen of uzelf een plezier te doen. Hij vindt dat alles wat u eet een medicijn is voor uw lichaam. Het Zonedieet valt onder de zogenaamde hormonale diëten, net als het dieet van Montignac. Dat betekent dat het de suikerspiegel in uw bloed regelt en zo ook uw hormoonhuishouding. Dr. Sears noemt zijn dieet zelf 'een levenslange strategie om uw hormonen onder controle te houden.'

Hoe werkt het?
Als u dit dieet volgt, mag u twee groepen voedingsmiddelen eten: producten die rijk zijn aan magere eiwitten of aan natuurlijke koolhydraten. Tot de eerste groep behoort bijvoorbeeld wit vlees als kip. Natuurlijke koolhydraten komen vooral uit groente, fruit en vezelrijke voeding. Daarnaast beveelt dr. Sears aan om dagelijks supplementen van omega-3 visolie te gebruiken. Volgens hem kunt u als u de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten in een bepaalde verhouding eet, uw hongergevoel zo’n vier uren uitstellen.

Eigenlijk is niets echt verboden bij dit dieet. Alleen mogen brood, aardappels en pasta (de koolhydraten) maar een kwart van het totaal van alle gebruikte koolhydraten innemen. U eet meer vers fruit en groente in combinatie met meer eiwitten uit vetarm vlees of eiwitproducten. Koffie, of in ieder geval drank met cafeïne, wordt afgeraden.[PAGEBREAK]Bij het Zonedieet wordt ook aanbevolen om iedere dag te bewegen. Vooral aerobic en anaerobic sporten worden aangeraden. Bij aerobic is de beweging gericht op spiergroepen. Anaerobic is gericht op ontspanning, zoals bij hardlopen.

Voor- en nadelen
De hoeveelheid die u in het Zonedieet mag eten, valt reuze mee. U moet minstens drie maaltijden en twee snacks per dag eten. Nadeel is dat u pas na een paar weken resultaat ziet. In de eerste weken valt u namelijk wel veel af, maar verliest u vooral veel vocht, zo’n 2,5 kilogram. Na een tijdje zult u waarschijnlijk een halve tot een hele kilogram per week afvallen.

Voor wie geschikt?
Het Zonedieet is niet voor iedereen geschikt. Tegenstanders vinden dat het ingaat tegen de aanbevolen voedingspatronen. Als je bijvoorbeeld zwanger bent, kunt u beter eerst met uw huisarts overleggen.

Auteur 
  • Redactie