Uw haar verven

Haarkleuringen met verve!

Veel vrouwen, maar ook mannen, kleuren zelf hun haar. Grijze haren bedekken, een opvallende coupe creëren of gewoon een andere look. Redenen genoeg!

De keus in kleuren en merken is groot. Het is belangrijk om de tekst op de verpakking goed te lezen. Zo weet u met welke soort verf je te maken hebt. U kunt letten op:

 • Is het uitwasbaar of blijft het langdurig zitten?
 • Hoeveel tinten donkerder/lichter wordt het?
 • Dekt het grijze haren?

Kapper of thuis
Als u kort haar heeft, dan kunt u prima zelf uw haar kleuren. Volg wel de gebruiksaanwijzing. Bij erg lang haar of geblondeerd haar is het verstandig om naar de kapper te gaan.

Ook een coupe soleil wordt vaak mooier bij de kapper, dan als u het zelf doet. Bovendien kan de kapper u een advies op maat geven. Ze kunnen zien wat er allemaal wel en niet kan met uw haar.

De kapper heeft een beter zicht op uw hoofd en slaat geen plekken over. Iets dat u makkelijk kan overkomen als u het zelf kleurt. Ook kan de kapper meer variatie toepassen, zoals speciale banen of blokken. Als u het zelf doet is dat allemaal een stuk lastiger, maar niet onmogelijk.[ITEMADVERTORIAL]

Tijdelijk kleurtje
Sommige kleurproducten verdwijnen al na een paar wassingen, andere pas na zo'n 24 wasbeurten. Er zijn grofweg drie soorten producten:

 • Tijdelijke kleuringen - zijn na zes tot acht wasbeurten uit het haar verdwenen. U kunt ze gebruiken om je eigen haarkleur iets donkerder te maken. Met tijdelijke kleuringen wordt uw haar nooit lichter omdat er geen waterstofperoxide in zit. Een voordeel van een tijdelijke kleuring is dat u de kleur er langzaam uitwast. Er ontstaat zo geen uitgroei.
 • Semi-permanente kleuringen - blijven zo'n acht tot twaalf wassingen zitten. Ook deze kleuring kan uw haar niet lichter maken. Een semi-permanente kleuring is geschikt om de eerste grijze haren te camoufleren of om het haar te kleuren in tinten die lijken op de natuurlijke haarkleur.
 • Permanente kleuringen - moeten echt uit het haar groeien. Een permanente kleuring kan uw haar wel lichter maken. De kleur kan dof of vaal worden door de zon. Ook permanente kleuringen zijn geschikt voor het camoufleren van grijze haren.

Slecht voor het haar
Veel mensen denken dat het kleuren en verven slecht is voor het haar. Tegenwoordig is dit niet meer zo. De producten bevatten allerlei verzorgende ingrediënten, die het haar beschermen tegen de werking van bijvoorbeeld waterstofperoxide.

Extra verzorging
Haar dat geverfd is, verliest sneller vocht dan niet-gekleurd haar. Net na het kleuren is uw haar glanzend, maar al na een paar keer wassen is dit effect verdwenen.

Dit komt doordat de verzorgende stoffen uit de kleuring zijn weggewassen. Uw haar voelt droger aan en kan er dof uitzien. Daarom is het belangrijk uw haar goed te verzorgen. Een aantal tips:

 • Gebruik na elke wasbeurt een conditioner of crèmespoeling voor gekleurd haar.
 • Maak weinig gebruik van een föhn.
 • Kam of borstel uw haar niet te ruw, omdat het dan sneller afbreekt.
 • Gebruik een speciale shampoo voor gekleurd haar. Deze bevat verzorgende bestanddelen. Spoel de shampoo uit met lauw water.
 • Dep uw haar na het wassen droog. Niet knijpen of wringen, dit kan klitterig haar en gespleten punten veroorzaken.
Auteur 
 • Redactie