Rennen tegen een depressie

Runningtherapie

Het laatste waar u zin in heeft als u depressief bent, is in de buitenlucht gaan rennen. Toch kan joggen helpen tegen somberheid. Door regelmatig te bewegen, kunt u een depressie zelfs voorkomen en genezen. En u hoeft het niet alleen te doen.

In Nederland heeft ongeveer één op de zestien mensen een depressie. Deze ziekte tast de kwaliteit van leven aan en zorgt voor veel verdriet. Bij depressieve mensen uit zich dit op allerlei vlakken. Ze presteren slechter op hun werk, maar ook relaties met familie en vrienden lijden eronder. Sommigen zien zelfs geen andere uitweg dan zelfmoord.

Behandelwijzen
Gelukkig is een depressie meestal te behandelen. Een combinatie van praten en pillen komt vaak voor. Maar tegenwoordig beginnen steeds meer mensen met runningtherapie. Genezen door te regelmatig te bewegen. Deze behandeling wordt steeds populairder, omdat deze zowel lichamelijk als geestelijk doorwerkt.

Stoffen in de hersenen
Bij mensen met een depressie is de aanmaak en het behoud van serotonine en andere stoffen in de hersenen verstoord. Deze verstoring kan chemisch, in de vorm van pillen, maar dus ook door rennen verholpen worden.

Bij lichaamsbeweging komen stoffen vrij in het lichaam zoals adrenaline, endorfine en serotonine. Endorfine bijvoorbeeld zorgt voor een tijdelijk geluksgevoel. Hardlopers noemen dit fijne gevoel "runners high".

Zelfvertrouwen
Voor het begin van runningtherapie heeft een patiënt waarschijnlijk al heel lang niets aan lichaamsbeweging gedaan. Bij een depressie is de gedachte aan lichaamsbeweging alleen al vermoeiend. Gewone werkzaamheden en klusjes in huis blijven vaak liggen.

Door te beginnen met runningtherapie, verhogen patiënten hun zelfvertrouwen. En na de training heeft u iets bereikt: u heeft het doel dat u uzelf hebt gesteld, ook letterlijk behaald.[PAGEBREAK] Conditie
Rennen vermindert niet alleen uw depressieve gevoelens, maar uw hele gezondheid gaat vooruit. Joggen is goed voor uw hart en uw conditie, en u blijft makkelijker op gewicht. Ook slaapproblemen worden minder. U gaat zich beter voelen en dat ziet u.

Beginnen met looptherapie
Denkt u dat u een depressie heeft? Trek dan niet meteen uw sportschoenen aan om te gaan rennen. Sluit eerst uit dat u niets anders hebt. Ga daarvoor naar de huisarts of GGZ.

Heeft u een depressie? Zoek dan samen met uw therapeut naar een goede behandeling. Besluit u dat het runningtherapie is, ga dan onder begeleiding lopen in een groepje. Zo bouwt u het rustig op en voorkomt u blessures en teleurstelling.

Meer weten?

  • Een aantal GGZ’s geeft Runningtherapie: informeer daarvoor bij die in uw buurt.
  • In Nederland is Dr. Ruud Bosscher gepromoveerd op een onderzoek naar running therapie. Zijn proefschrift heet: Runningtherapie bij depressie. isbn: 9789051700794
  • Kijk ook eens op deze sites: www.runningtherapie.nl en www.loopuitjedip.nl.
Auteur 
  • Ellen Webbink