Veel Nederlanders onwetend van risico's hoge bloeddruk

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. En daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar medicijnen voor gebruikt.

Van de mensen die een hoge bloeddruk hebben weten 4 op de 10 niet, dat zij mogelijk tot een risicogroep horen. Het gaat om zo'n 1,2 miljoen Nederlanders. De Hartstichting verwacht dat er tot 2030 een half miljoen patiënten bij zullen komen. Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk weet te bereiken en behouden, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten schelen.

Met een publiekscampagne wil de Hartstichting het regelmatig meten van de bloeddruk normaal maken. Ze roepen daarom mensen vanaf 40 jaar op hun bloeddruk regelmatig te laten meten, ook als zij zich gezond voelen.

Van 27 mei tot en met 8 juni worden hiervoor op veel openbare locaties, zoals bibliotheken, thuiszorgwinkels en supermarkten meetlocaties ingericht om mensen in staat te stellen gratis hun bloeddruk te laten meten. Naast de meting krijgen mensen hier adviezen over een gezonde leefstijl.

Een hoge bloeddruk voel je niet

Hoge bloeddruk wordt ook wel een 'stille aandoening' genoemd. De vaten staan steeds onder een te hoge druk. Maar je voelt er meestal niets van. David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting: "Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben. Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. De enige manier om erachter te komen of je bloeddruk gezond is, is door deze te meten. Er is nog steeds een grote groep mensen, die niet weet wat zijn of haar bloeddrukwaarden zijn, of die deze waarden al wat langere tijd geleden heeft laten meten. Terwijl de meeste mensen wel periodiek op een weegschaal staan of naar de tandarts gaan voor controle. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart- of vaatziekte."

Voorkomen

Als je een hoge bloeddruk hebt, kan je zelf veel doen om deze te verlagen. Door niet te roken, meer te bewegen, gewicht te verliezen en minder zout te eten bijvoorbeeld. Als je er op tijd bij bent, dan kun je blijvende schade door hoge bloeddruk zoveel mogelijk vermijden. Als de bloeddruk van de hele Nederlandse bevolking met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks in Nederland 1500 sterfgevallen en 6000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen. Hiervoor zouden mensen bijvoorbeeld 1/3 van hun dagelijkse zoutinname moeten verminderen.

 

Bron(nen):