Wat water doet voor je huid

De beste tips voor een mooie gezonde huid

hoofd
Getty Images

Het belangrijkste ingrediënt voor een mooie, gezonde huid is voldoende vocht. Tegelijkertijd pleegt water juist een aanslag op je huid. Hoe zit dat precies? Bekijk hier de antwoorden en de beste tips voor een mooie en gezonde huid.

Jarenlang was het credo: drink dagelijks twee liter water, dat is goed voor de huid. Nu heeft onder meer het Britse voedingscentrum geconcludeerd dat daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Die twee liter dan maar schrappen? Welnee, het blijft belangrijk om voldoende te drinken. Water speelt een grote rol bij de zuivering van het lichaam. Onze nieren hebben veel vocht nodig om afvalstoffen af te voeren.

Koude douche

Raar maar waar: van wassen met water droogt de huid uit. Vooral in gebieden met hard water is het oppassen geblazen. De reden is dat zeepresten in hard water niet goed kunnen oplossen en gedeeltelijk achterblijven op de huid. Dit kan op den duur het beschermlaagje van de huid aantasten, waardoor de huid sneller vocht verliest en uitdroogt. Heel warm water droogt trouwens extra uit: het natuurlijke vetlaagje lost dan sneller en grondiger op, en daardoor raakt de huid nog sneller nog meer vocht kwijt. De ideale temperatuur voor een bad of douche ligt rond de 37 °C (lichaamstemperatuur).

Douche liever niet langer dan tien minuten. Hetzelfde geldt voor het nemen van een bad. Sla die uitgebreide douche gerust een dagje over.
Reinigen met water is voor het gezicht niet altijd een goed idee. In plaats van reinigingsproducten die met water worden afgespoeld, zijn zogeheten micellaire gezichtsreinigers een uitstekend alternatief. Micellen zijn onderdelen van moleculen die make-up en vet clusteren en vasthouden. Aanbrengen op een watje, zacht over de huid vegen en al het vuil wordt verwijderd.

Wondermiddel

Een huid die voldoende vocht bevat, glanst en ziet er gezond uit. Het is de kunst om vocht zo lang mogelijk in de huid vast te houden. Of om te proberen vocht aan de huid toe te voegen. Maar hoe? Over dit vraagstuk hebben wetenschappers zich jarenlang het hoofd gebroken – en met succes. Een van de bekendste vochtbinders is hyaluron. Deze stof werkt als een spons die duizend keer (!) zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden. Omdat hyaluron zoveel vocht aantrekt, zowel uit de buitenlucht als uit de crème, zwelt de opperhuid een beetje op en worden droogterimpels direct minder zichtbaar. Bovendien voorkomt hyaluron dat het dieper in de huid gelegen vocht verdampt.

Overigens heeft ook het aloude glycerine een geweldig vochtbindend effect. Deze stof kan zelfs vocht uit de lucht absorberen.Een jonge, gezonde huid bevat het ideale vocht­percentage: 80 procent vocht in de diep gelegen leder­huid, 60 procent vocht in de opperhuid en 13 procent in de bovenste huidlaag. Hoe ouder de huid, hoe moeilijker het is om vocht vast te houden. Goed smeren is daarom het devies. Een laagje crème zorgt er namelijk (onder meer) voor dat vocht minder snel verdampt uit de huid. Helaas is het ‘droger’ worden van de huid niet helemaal te voorkomen. Maar vaststaat dat hydraterende crèmes, serums en maskers het proces zeker vertragen.

Vol mineralen

Water speelt nóg een rol: het is een wezenlijk onderdeel van elke crème. Sommige cosmeticalijnen schermen met het predikaat mineraalwater, andere producten zijn rond een bepaald bronwater gebouwd. Het verschil? Mineraalwater is zuiver water uit een ondergrondse bron; de minerale samenstelling is constant hetzelfde. Dit water wordt bij de bron gebotteld. Bij bronwater hoeven de smaak en de minerale samenstelling niet constant hetzelfde te zijn.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine