PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Aflossingsvrije hypotheek gevaar voor 50-plusser

Nu zorgt de aflossingsvrije hypotheek voor lage lasten. Maar als de looptijd voorbij is en een nieuwe hypotheek moet worden afgesloten, kan het een probleem gaan vormen.

40 miljard

Volgens De Nederlandsche Bank geldt dat voor zo'n 200.000 50-plussers. Zij hebben gezamenlijk een hypotheekschuld van 40 miljard euro.

Te laag inkomen

Het probleem is dat de hypotheek nu al enige jaren loopt zonder dat de eigenaar er een cent op aflost. Als de loopduur van de hypotheek voorbij is (vaak na 30 jaar), dan is er een nieuwe hypotheek nodig om de oude aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Veel 50-plussers hebben op dat moment een lager inkomen dan nu. Vaak een te laag inkomen om dezelfde hypotheekwaarde te kunnen krijgen.

De overwaarde in de woning doet er voor de nieuwe hypotheek niet toe, waardoor er een probleem ontstaat. In het ergste geval moet iemand zijn huis verkopen. 

Vroegtijdig aflossen

De ING heeft laten onderzoeken hoe groot het probleem is. Het blijkt dat 87 procent van de huidige hypotheekgevers zich met huis en hypotheek comfortabel voelt, terwijl de helft van hen geen noemenswaardig vermogen achter de hand heeft.

De ING raadt hypotheekgevers van 50 jaar en ouder aan om ruim voordat de looptijd van de hypotheek verstreken is, de bank na te laten gaan wat hun leencapaciteit is. Door vroegtijdig af te lossen kunnen ze latere problemen voorkomen.