Muziek uit het hart in Cabo Verde

Getty Images

Muziek is voor de Kaapverdianen bijna even belangrijk als eten. Bij elke gelegenheid komen instrumenten tevoorschijn en wordt er muziek gemaakt. Ze vieren Braziliaansachtige carnavals, organiseren muziekfestivals op het strand en kinderen krijgen muziek en dans met de paplepel ingegoten. Belangrijke en populaire muziekstijlen zijn de melancholieke morna en de dansbare coladeira en funaná.

Getty Images

Morna

De morna is de Kaapverdische variant van de Portugese fado. Iets lichter en vrolijker misschien, maar alsnog een melancholieke stijl vol liederen over verlangen en verlies, vaak begeleid door een gitaar. In de jaren tachtig kregen de Kaapverdische morna’s internationaal bekendheid door zangeres Cesária Évora. Zij werd een wereldster.
 

We kunnen wel zeggen dat Cesária Évora de grootste artiest is die Kaapverdië heeft voortgebracht. De Kaapverdianen zijn trots op haar. De luchthaven op het eiland São Vicente is naar haar vernoemd en heeft een standbeeld van Évora staan. Ook na haar dood is de muziek van Évora nog volop te horen op de Kaapverdische Eilanden.

Funaná, Coladeira

Een andere traditionele muziekvorm is de funaná, met snellere Afrikaanse percussieritmes. Hierbij móét gedanst worden, en dat doen de Kaapverdianen dan ook hartstochtelijk. Uit de oorspronkelijke muziekvormen zijn vele andere ontstaan, vaak met bijbehorende dans, zoals de coladeira. Grote kans dat u tijdens uw vakantie op een tocatino, een informele jamsessie, stuit. Iedereen is daarbij welkom.

Soundmixshow

Wat veel mensen niet weten, is dat verscheidene toonaangevende Kaapverdische muzikanten in Nederland zijn opgegroeid en er wonen, zoals Suzanna Lubrano en Gil Semedo. Die laatste begon zijn loopbaan ooit in de Soundmixshow van Henny Huisman. Deze artiesten treden regelmatig op de eilanden op. En dan kan het zijn dat u als Nederlandse vakantieganger in Kaapverdië op een festival tegen een muzikant aanloopt met wie je zomaar in het Nederlands een praatje kunt maken.

Getty Images
Kaapverdië: veelzijdige eilanden

Bezoek Kaapverdië om te ervaren hoe open, vrolijk en gemoedelijk de mensen zijn. Nederlanders die Kaapverdië bezoeken, zal die mentaliteit zeker aanspreken. Maar er is meer. Kaapverdië is ook een bijzondere vakantiebestemming. De eilanden zijn onderling heel verschillend.

[ITEMADVERTORIAL]

Op Sal is het landschap divers: van vulkanisch tot woestijn en zoutmeren. U kunt er een relaxte strandvakantie houden en rondslenteren in Santa Maria. Iedere dag wordt de vis vers uit zee gehaald. Het is ook een perfecte plek om te surfen. Op Boa Vista vindt u brede witte zandstranden, waar u rustig twee uur kunt lopen zonder iemand tegen te komen. U kunt in uw vakantie ook een en ander combineren, omdat er lokale vliegverbindingen zijn.

Meer over Cesária Évora

Cesária Évora (1941 – 2011) was en is nog steeds een Kaapverdische zangeres met wereldfaam. Haar muzikale loopbaan begint in de havenkroegen van het stadje Mindelo op het eiland São Vicente. Ze zingt in het Kaapverdiaans Creools, het Portugees en het Frans. Voor haar optredens krijgt ze betaald in drank. De jonge zangeres raakt in dit kroegmilieu aan lager wal. Ze stopt voor langere tijd met zingen.

Als ze begin jaren ’80 de draad weer oppakt, wordt ze bij een caféoptreden in Lissabon opgemerkt door een producer. Hij ziet in haar een wereldster. De grote platenmaatschappijen zien dat dan nog niet. Dus brengt de producer zelf een cd van Évora uit: La diva aux pieds nus. In nog geen maand tijd worden er alleen al in Frankrijk 250.000 exemplaren verkocht. Vervolgens neemt de carrière van de dan 47-jarige zangeres met de warme, fluwelen stem een enorme vlucht. Alle grote podia over de hele wereld willen Cesária Évora boeken.

In 1992 scoort ze een wereldhit met het nummer ‘Sodade’ en voor haar album Voz d'Amour ontvangt ze een Grammy. In 2011 overlijdt de zangeres, die gedurende haar gehele carrière blootsvoets op het podium stond. Een statement waarmee ze haar verbondenheid wilde tonen met de armsten in haar land.

Getty Images
Auteur