Mooi ondanks kanker

Make-up om u goed te voelen

Als u chemo of bestralingen krijgt, voelt u zich doorgaans slap en futloos. Het laatste waar u zin in heeft, is om u te staan optutten voor de spiegel. En toch is het een aanrader. Wie er goed uitziet, voelt zich doorgaans ook beter.

De combinatie van chemotherapie en bestralingen doet u huid sterk uitdrogen. Dat effect wordt nog versterkt door cortisone, dat uw huid erg broos en dun maakt. Daardoor kan de huid minder weerstand bieden, en wordt erg vatbaar voor infecties. Er zijn ook vrouwen die last krijgen van pigmentvlekken, vooral rond de ogen. Die geven een erg vermoeide uitstraling.

Haarverlies

Het grootste probleem voor vrouwen die behandeld worden voor kanker is het haarverlies. U verliest het haar op uw hoofd, maar ook uw wenkbrauwen, wimpers en neushaar kunnen uitvallen. Uw gezicht ziet er kaal uit, en u herkent uzelf niet meer in de spiegel. Dat lot is voor veel patiëntes zwaar te dragen.

Daarom organiseert de stichting Goed Verzorgd, Beter Gevoel workshops waarin patiëntes advies krijgen over huid- en haarverzorging en make-up. Want u kunt er echt wel goed uitzien, ook als u ziek bent.

Uw huid

Omdat uw huid door de behandeling uitdroogt, is het belangrijk dat u uw huid goed beschermt. Wees zuinig met zeep, want die droogt uw huid nog meer uit. Hetzelfde geldt voor badschuim. Badolie is huidvriendelijker.

Overigens is douchen beter dan een bad nemen, omdat daarbij minder natuurlijke vetten en vochtvasthoudende stoffen aan de huid worden onttrokken. Als u een douche neemt, wordt de douchezeep snel van de huid gespoeld. Vermijd in ieder geval te warme of te koude temperaturen als u een bad of douche neemt.

Achteraf gebruikt u een vochtinbrengende crème. Scrubben kan, maar als uw huid erg gevoelig is dan kunt u dit beter achterwege laten.

Uw gezicht

Dagelijkse verzorging van uw huid is belangrijk, of u nu ziek bent of niet. 's Morgens reinigt u uw huid en brengt u een dagcrème aan om uw huid te beschermen tegen de weersomstandigheden en tegen vervuiling. 's Avonds reinigt u uw huid opnieuw en brengt u eventueel een nachtcrème aan.

Wekelijks kunt u uw huid eens grondig schoonmaken met een peeling. Als uw huid echter gevoelig is geworden door de behandelingen, dan kunt u dit beter laten. Breng dan een masker aan.

Let er wel op dat u het juiste masker voor uw huid kiest. Als uw huid er vaal, droog en dof uitziet, kan een hydraterend masker wonderen verrichten. Een gevoelige huid heeft dan weer baat bij een kalmerend en hydraterend masker.

Make-up

Een beetje make-up op uw gezicht kan ervoor zorgen dat u er veel gezonder uitziet. De kans is groot dat u daardoor ook beter in uw vel gaat zitten.

Met een corrector kan u eventuele donkere kringen onder uw ogen of vlekken en verkleuringen camoufleren. Kies een corrector die voldoende dekt en die een tint lichter is dan uw foundation.

Blush kan ook nuttig zijn. Afhankelijk van uw gelaatsvorm brengt u die aan op uw jukbeenderen, of net eronder. Als u de blush verticaal aanbrengt, van beneden naar boven, versmalt u uw gezicht. Horizontaal aangebrachte blush verbreedt uw gezicht.

Wenkbrauwen

Als uw wenkbrauwen zijn uitgevallen, kunt u ze bijtekenen met een wenkbrauwpotlood. Dat vereist een zekere handigheid, maar na enkele keren oefenen heeft u het wel onder de knie.

Eerst moet u bepalen waar uw wenkbrauw moet komen. Uw wenkbrauw begint aan de binnenkant van uw oog. Als u een potlood verticaal langs de binnenkant van uw oog legt, komt u uit op het punt waar uw wenkbrauw moet beginnen.

Van daaruit loopt uw wenkbrauw omhoog, over ongeveer twee derden van de totale lengte. Om het hoogste punt van uw wenkbrauw te bepalen, legt u een potlood verticaal langs de buitenkant van uw iris. Zet een puntje waar het hoogste punt moet komen, zodat het makkelijker is om te tekenen. Vanaf dit hoogste punt loopt de boog weer naar beneden, volgens de lijn van uw oog.

Gebruik twee verschillende kleuren om uw wenkbrauw te tekenen, want dat oogt natuurlijker. Zet puntjes met afwisselende kleuren op de plaats waar de wenkbrauwhaartjes normaal zouden komen. Gebruik geen zwart, maar antraciet of bruin.

Vervolgens maakt u vanaf elk puntje een korte, schuine opwaartse beweging met uw potlood. Werk van binnen naar buiten en van breed naar smal. Als u klaar bent, kunt u de streepjes voorzichtig vervagen met een wattenstaafje.

Wimpers

Wimpers kunt u uiteraard niet bijtekenen. Maar u kunt wel een lijntje aanbrengen op de rand van het bovenste ooglid, zodat uw oog meer geaccentueerd wordt en u een meer expressieve blik krijgt.

Valse wimpers zijn ook een optie, maar voor dagelijks gebruik zijn die minder geschikt aangezien het aanbrengen en verwijderen wel wat tijd in beslag neemt. Voor een etentje zijn valse wimpers dan weer ideaal.

Trefwoorden: