Vijf schaduwrijke fietsroutes

Met warm weer kun je het fietsen door open gebieden het beste vermijden. Bomen bieden daarentegen de nodige beschutting. Daarom selecteerden we vijf mooie en afwisselende schaduwrijke routes.

De Friese Wouden – Friesland (62 km)

We kennen Friesland als de provincie met de grote meren, uitgestrekte akkerlanden en sloten, maar in het zuidoosten van de provincie tref je een heel ander landschap aan. Hier vind je juist kleine riviertjes, beekdalen en bossen. We nemen je mee langs en door het Oranjewoud en het Koepelbosch. Vanuit de laatstgenoemde heb je een prachtig uitzicht over het beekdal van de Linde.

  • Startpunt: Schoterlandseweg 2A, 8451 CP Oudeschoot

Springendal, ‘de tuin van Nederland’ – Overijssel (32 km)

Springendal is een landbouwgebied op de stuwwal van Ootmarsum. Aan het begin van de 20ste eeuw werd het gebied ingedeeld in de stijl van een Engels landgoed. Daarmee heeft Springendal de bijnaam ‘de tuin van Nederland’ gekregen. Het gebied bestaat uit een combinatie van bossen, hooilanden, heide en graslanden.

  • Startpunt: Spolmanweg 4, 7637 PL Oud Ootmarsum

Een uniek stukje heide in Flevoland – Flevoland (57 km)

In Oostelijk Flevoland wilde men ooit het dorp Larsen bouwen. Dit dorp is er nooit gekomen, maar wel een gelijknamig bos. Dit Larserbos heeft naast open en gesloten bossen een bijzondere landschapsafwisseling op – voor Flevoland – reliëfrijk terrein. Geniet van dit bijzondere bos en Natuurpark Lelystad!

  • Startpunt: Van den Hamlaan 19, 8251 RX Dronten

Birkhoven en het Baarnse Bos – Utrecht (52 km)

Stuifzandgebieden, (park)bossen en heide: dat is de natuur tussen Amersfoort, Soest en Baarn in een notendop. Maak kennis met Birkhoven, een parkachtig bos met zowel naald- als loofbomen. Of het Baarnse bos, met de grote vijver en de rechte lanen. En vergeet de Soesterduinen niet, een van de laatste plekken in Nederland waar zandverstuivingen nog de vrije loop krijgen.

  • Startpunt: Kolonieweg 28, 3768 EX Soest

Brabantse bossen – Noord-Brabant (54 km)

In de buurt van de stad Breda liggen enkele van de bekendste bossen van Noord-Brabant: het Mastbos en de Chaamse Bossen. Het Mastbos dankt zijn naam aan de vele grove dennen, die vroeger veel gebruikt werden voor scheepsmasten. In de Chaamse Bossen vind je een mooie combinatie van naaldbomen en graslanden.

  • Startpunt: Rielsebaan 14, 5126 PL Gilze

Bron(nen):