Nieuwe oproep tot aflossen hypotheek

Opnieuw heeft een vooraanstaand instituut huiseigenaren opgeroepen om hun aflossingsvrije hypotheek te gaan aflossen.

Aflossingsvrije hypotheek is speerpunt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om deze af te lossen. De toezichthouder heeft het aflossen van ‘problematische hypotheken’ tot een speerpunt gemaakt in het jaarverslag. Eerder riep het IMF al op om de hypotheeknormen verder aan te scherpen.

De AFM voorziet op de lange termijn problemen wanneer niet wordt afgelost:

  • De maandlasten kunnen te hoog worden als de hypotheekrente stijgt of wanneer de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar vervalt.
  • Als het inkomen daalt, bijvoorbeeld na het pensioen, kan een aflossingsvrije hypotheek voor betalingsproblemen zorgen.

Plan van aanpak voor aflossen

Aan banken is daarom gevraagd om het aantal aflossingsvrije hypotheken in kaart te brengen. Ook hebben ze een plan van aanpak gemaakt om aflossen bij klanten te stimuleren. Inmiddels is de AFM in samenwerking met Florius en ING een pilot gestart om te experimenteren met verschillende benaderingen van klanten.

In Nederland zijn 1,1 miljoen huishoudens die hun hypotheek niet of slechts gedeeltelijk aflossen. Daarnaast is bij 200.000 beleggingshypotheken het vermogen op einddatum onzeker. Hoeveel huizenbezitters een ‘problematische aflossingsvrije hypotheek’ hebben is echter niet bekend.

Veel reacties onder huizenbezitters

De oproep van de toezichthouder om te gaan aflossen maakt veel reacties los onder huizenbezitters. Zij zien hun aflossingsvrije hypotheek vaak niet als risico. Ook willen ze vrij kunnen beschikken over hun vermogen en dit geld niet in ‘stenen stoppen’. Daarnaast balen veel huizenbezitters van de hoge boeterente bij aflossen.

De overheid en banken hebben al eerder maatregelen genomen om het aantal aflossingsvrije hypotheken te beperken en aflossen te stimuleren:

  • Bij nieuwe hypotheken is aflossen een voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek.
  • De hypotheek aflossingsvrij oversluiten kan tot maximaal 50% van de hypotheeksom.
  • Banken hebben de mogelijkheden om boetevrij af te lossen verruimd.
  • Banken rekenen een renteopslag als niet wordt afgelost en geven rentekorting bij een lage hypotheek in verhouding tot de woningwaarde.

Door deze maatregelen lossen al veel huizenbezitters hun hypotheek uit eigen beweging af. Ze worden hierbij geholpen door de lage spaarrente van dit moment. Kennelijk gaat dit voor de AFM nog niet snel genoeg.