Oproep: Welke vraag over een maagverkleining heeft u?

Jaarlijks krijgen tussen de tien- en twaalfduizend mensen in Nederland een maagverkleining. Chirurg Wouter Leclercq voert de operatie uit in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Hij vertelt woensdag 18 september op het Plus Podium op de 50PlusBeurs over de ingreep en de gevolgen die het daarna op je dagelijks leven heeft. Welke vraag zou u hem willen stellen over een maagverkleining?

We leggen Leclercq een aantal lezersvragen voor. Die beantwoordt hij in een video. U kunt uw vraag via onderstaand formulier stellen.

Lezing van Leclercq bijwonen? Woensdag 18 september staat hij om 11.30 uur op het Plus Podium. Kaarten voor de beurs koopt u via deze link.

Reactie toevoegen

53 Comments

Door Truus Jansen (niet gecontroleerd) op wo, 18-9-2019 - 11:02

Ik heb in juni 2013 een GBP gekregen. Had ik het maar nooit gedaan. alle bijwerkingen die je kunt bedenken heb ik, maar bijna niets afgevallen.

Waarom wordt er niet meer gezegd over de gevolgen van vitamine tekorten?. Die magische vitaminepillen van de bariatrische centra werken echt niet beter of slechter dan die uit de winkel. Ik moet voor de rest van mijn leven B12 blijven spuiten en hoge concentraten vitamine D, door de HA voorgeschreven blijven gebruiken.

Daarnaast, heb ik bijna dagelijks een hypo en wat we ook met het eten doen, het blijft fout gaan. Ik hoef echt geen adviezen meer wat ik wel en niet moet eten. Ik ben klaar met diëtistes die het weer beter weten. Waarom wordt hier niet meer over verteld bij de voorlichting? Er wordt wel verteld dat er een grote kans is dat diabetisch weg kan gaan. Niet dat je als niet diabeet een hypo krijgt na het eten.

Dumpingen zijn er ook bijna dagelijks dus de eerste 2 uur na het eten ga ik niet uit de buurt van een toilet. Toch wordt ik niet geholpen door het centrum waar ik de GBP heb gekregen. Die willen weer een keer kijken naar mijn eetpatroon, weer een keer door die mallemolen dat ze voortraject noemen. Waarom wordt er niet meer hierover verteld?

Denk na voor je aan een GBP begint. De nadelen vertellen ze je niet veel over. Alleen maar hoe geweldig goed je ermee af zou kunnen vallen. Ik zou dolgraag de GBP ongedaan willen hebben. Maar dat lukt ook zomaar niet.

Door Carla (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 22:06

Bent u arts?

Door Carla (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 22:04

Houd toch eens op zeg.. jullie lijken wel van de anti-vaxxer beweging. Altijd gedoe en klagen.

Door Debbie (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 22:02

Ik heb gehoord dat ik mijn antidepressiva niet meer goed opneem na een maagverkleining. Is dat zo en loop ik meer risico om opnieuw een depressie te krijgen?

Door Joni (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 20:31

Waarom worden er zoveel operaties uitgevoerd terwijl er veel te weinig kennis is om mensen met problemen naderhand te helpen?
De chirurg doet zijn werk als de operatie technisch gelukt is zit het erop
Niemand die je verder kan begeleiden bij tekorten of als je bloed goed komt maar je elk jaar weer meer moe raakt
Bloed goed = dan is het psychisch

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 15:32

@Waltraud. Belangrijk is om te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bij elke maaltijd complexe koolhydraten combineren met eiwit, gezonde vetten en voldoende vezels. Ook niet te vaak eten. intermittent fasting zou kunnen helpen maar wees voorzichtig.
Daarnaast kunnen bepaalde vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren de bloedsuikerspiegel stabiel helpen te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Onder andere magnesiuim, omega 3, D chiro inositol, zink en chroom. Chroom en zink zit onder andere in edelgistvlokken. Die insulinegevoeligheid verbeter je ook door voor het ontbijt te bewegen.

Door Hans van der Linden (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 06:50

Mijn verhaal (HEL) is inmiddels wel bekent, bij de redactie van Plus en bij vele, anders wel te vinden onder mijn naam via Google (Hans van der Linden maagverkleining) en ik over maagverkleining denk.

En mijn vraag is dan ook waarom worden mensen nog steeds op de roze wolk geplaatst, ook bij MMC en niet eerlijk voorgelicht, over de complicatie’s, en als ze deze hebben, vaak niet serieus worden genomen.
Aan hun lot worden over gelaten, het tussen je oren verhaal, verwezen worden naar verkeerde artsen, en de onwetendheid van vele artsen, en huisartsen in geval van complicaties na een maagverkleining, en huisartsen zich aan NHG protocollen houden, en letterlijk maar iets doen vaak gepaard gaat met medicatie, wat nog meer problemen geeft.
Hoop dat dr Leclerq EERLIJK IS, en ook verteld de stroom mensen uit het gehele land die naar MMC willen, voor hun complicaties, en vaak hun laatste hoop is, net als mijn persoon, om daar wel gehoord te worden en geholpen. (Afvoer putje van nederland, is al een vast gegeven) dr Leclerq graag ook niet weer een verkoop praatje houden, maar eerlijkheid van zaken.
OPTIE om Dr Luijten, mmc eens aan het woord te laten en boekje open doet, wat hij op zijn spreek uur krijgt aan mensen met complicaties, en vele die door hem gezien willen worden als laatste hoop.

Dit is de harde realiteit, en mensen met complicatie worden nu weg gestopt, en negatieve publiciteit is. want er gaat veel geld me bemoeit voor de chirurgen en ziekenhuizen, en een commercieel iets geworden, vele media het ook promoten om dat ze alleen de succes verhalen horen, bladen zoals PLUS ook een freelance journaliste een artikel laten schrijven zonder enige kennis van zaken. zelfs de BNR’s worden ingezet om reclame te maken.

Mvgr

Hans van der Linden
www.banaanofkiwi.nl/Hans

Door J.M. Varkevisser (niet gecontroleerd) op ma, 16-9-2019 - 15:37

ik vraag me af waarom patiënten uitsluitend vitamine-preparaten met B12 wordt geadviseerd in plaats van B12-injecties. Ik zie mensen die als gevolg daarvan ernstig ziek en gehandicapt raken. Terwijl het toch duidelijk is dat dit soort operaties een opnamestoornis veroorzaken.

Door Marga Greeve (niet gecontroleerd) op ma, 16-9-2019 - 13:04

Ik heb mijn gbp sinds 2015. En mijn vraag is waarom wordt er wel geopereerd, maar wordt er niet meer gekeken naar de tekorten van de vitamines!! Gelukkig heb ik een goede huisarts die zei, geen multivitaminen nemen, maar alleen je tekorten aanvullen en vitamine B12 in injecties. Maar als het aan de arts van het ziekenhuis, waar ik mijn gbp gehad heb, had ik waarschijnlijk nog veel zieker geweest dan ik nu ben. Ik ga hopen -- dat deze artsen zich beter laten bijscholen

Door Marga Greeve (niet gecontroleerd) op ma, 16-9-2019 - 13:03

Ik heb mijn gbp sinds 2015. En mijn vraag is waarom wordt er wel geopereerd, maar wordt er niet meer gekeken naar de tekorten van de vitamines!! Gelukkig heb ik een goede huisarts die zei, geen multivitaminen nemen, maar alleen je tekorten aanvullen en vitamine B12 in injecties. Maar als het aan de arts van het ziekenhuis, waar ik mijn gbp gehad heb, had ik waarschijnlijk nog veel zieker geweest dan ik nu ben. Ik ga hopen -- dat deze artsen zich beter laten bijscholen