Oproep: Welke vraag over vetweefsel heeft u?

Krijg je van een slaaptekort extra zin in slecht eten? Bepalen je genen hoeveel vet je ontwikkelt? Professor Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht en weet alles over vetweefsel. Ze vertelt erover op het Plus Podium tijdens de 50PlusBeurs. Wat zou u haar willen vragen?

We leggen Van Rossum een aantal lezersvragen voor, die zij naderhand beantwoordt in een video. U kunt uw vraag hieronder stellen.

Wilt u de lezing van Van Rossum op vrijdag 20 september om 11.30 uur bijwonen op de 50PlusBeurs? Klik hier om tickets te bestellen voor de beurs.

Reactie toevoegen

16 Comments

Door jojo (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 15:37

@Jeanne, kan te maken hebben met de voeding en tekorten aan voedingsstoffen; bepaalde vetzuren en vitaminen. Verwijderen lost die oorzaken niet op.

Door Paul Brink (niet gecontroleerd) op ma, 16-9-2019 - 10:13

Vanaf mijn 20e jaar weeg ik 78 kilo. Ik ben nu 68 jaar. Opeens na ruim 2 jaar veel spanning heb ik een "stress buikje". Hoe kom ik hier vanaf. Uiteraard weet ik zelf wel dat ik de stress moet reduceren en ben daar dan ook flink mee bezig, maar wellicht nog enige tips van u.
Hartelijke groeten,
Paul Brink

Door mhmbartels@gmail.com (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 11:48

krijg helemaal geen bewijs dat ik betaald heb voor de beurs!!!

Door Mieke (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 17:07

Na een darmverzakkingoperatie via de buik is mijn buikomvang toegenomen.
Zelf denk ik dat het littekenweefsel is waardoor de omvang van mijn buik is toegenomen mede door de pijn die ik nog ervaar en de moeite die ik doe om mijn buik weer wat strakker
te krijgen. Zou dit kunnen of houd ik mezelf voor de gek.

Door Ria BAKKER (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 15:56

Ik denk dat als ik het zo lees alle dames herzelfde probleem hebben , teveel vet op de buik en daar zou Dr van Rossum op inmoeten gaan en vertellen hoe we dat kwijt kunnen raken als minder eten en meer bewegen niet werkt
Vrouwen zien door de bomen het bos niet meer en mannen met hun dikke bolle buiken ook niet .
Dus laat mevrouw van Rossum hier iets over schrijven zodat we weten waar we aan toe zijn , zowel dames als heren
Vriendelijk maar streng met af en toe plaats voor genot , doodgaan doen we toch

Door Ada van der Wilt (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 14:17

Elk pondje gaat door het mondje, maar wat je eet bepaald wat er wordt opgeslagen. Denk daarbij b.v. aan resistent zetmeel. Vet opslag wordt ook bepaald door het darmbioom. Koudgeperst aardappelzetmeel, gefermenteerd eten en Berberine zorgen voor een beter darmbioom en geven geen suikerpiek. Wat in je darmbioom bepaald de vetopslag? Zou je niet beter een poeptransplantatie kunnen ondergaan dan een maagverkleining?

Door Sita Bakker (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 13:44

Mijn kleindochter poept heel moeilijk en niet vaak. Ze is het laatste jaar erg gegroeid. Haar eet patroon is normaal voor een meisje van 8. Niet veel suiker en niet veel chips. Wel elke dag 2 maal fruit.
Is er een verband tussen een slechte stoelgang en extra groeien? Dus een slechte/trage spijsvertering en groeien?
We zijn benieuwd. Met vriendelijke groet Sita Bakker.

Door Ria (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 13:23

Beste mevr. van Rossum, jaren gelden ben ik bij u op spreekuur geweest om mee te doen aan een afval programma wat destijd in het Erasmus werd gedaan. Ik ben toen door u afgewezen terwijl ik mij er zo op ingesteld had mee te kunnen doen. Qua gewicht en BMI kwam ik er zeker voor in aanmerking. In uw brief aan mijn HA schreef u dat ik door mijn medicatie voor astma en ook door mijn artrose niet mee kon doen. Al u mij al afwees hoe raak ik dan in godsnaam mijn kilo's kwijt? Ik volg u nog steeds en zie dat uw visie in de loop der jaren wel veranderd is. Ik zit nog steeds met mijn kilo's al is er wel iets af.Wat kan ik doen om toch wat kilo's kwijt te raken zonder dat ik beweeg want dat gaat dus niet meer omdat de artrose in mijn voeten en enkels zo verergerd is dat ik bijna niet meer kan lopen en staan en helse pijnen heb. Zie graag een reactie van u. B.v.d.

Door M Landkroon (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 13:16

ik ben een vrouw van 64 jaar, zonder overgewicht. het afgelopen jaar is mijn buikvet flink toegenomen, terwijl ik verder niet dikker ben geworden. mijn eet- en leefpatroon is de afgelopen jaren niet veranderd. wel heb ik stress en slapeloosheid vanwege een slepende echtscheidingsprocedure. hoe komt het dat mijn buikvet zo toeneemt en wat kan ik doen om dat te keren?

Door Anna Maria (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 09:18

Wat ik ook doe, en hoe goed ik ook op het eten let. Niet te veel.Niet te veel tussendoortjes.( Al hou ik wel van zoetigheid. Helemaal geen suiker, dat lukt mij niet. Ben geestelijk actief etc etc.op mijn oude dag.
Beweeg elke dag best wel veel. Hometrainer etc.
Maar het schijnt niet te helpen om een beetje van die bolle buik kwijt te raken...
integendeel zelfs!!!
Wat is er (voor ouderen die toch al bijna allen moeilijk kunnen lopen etc etc.
niet veel meer kunnen, of uitgaan. overal tegenop zien bij allerlei kleine zwaardere klusjes in huis, nu ze zo lang mogelijk thuis "moeten" blijven wonen, etc. etc)
Is er nog hoop voor zoveel dikke mollige "meisjes" met scootmobielen ???