PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Eenvoudige maatregelen verhogen brandveiligheid

Advertorial
Door middel van een paar eenvoudige maatregelen kan veel leed voorkomen worden. Gezien het risico dat 65-plussers lopen bij woningbrand is dat voor senioren geen overbodige luxe.

Ouderen zijn vaker betrokken bij een brand in de woonomgeving. Uit onderzoek van de Brandweeracademie blijkt dat er onder mensen boven de 65 jaar ruim 2,5 keer zoveel doden vallen bij een woningbrand dan bij mensen jonger dan 65 jaar.

Een brandende kaars, kortsluiting, maar ook de droger kan voor brand zorgen. Brandmelders en gasmelders zijn zeker geen overbodige luxe, nog verstandiger is om deze melders ook aan te sluiten op een zorgcentrale die 24 uur per dag bereikbaar is en hulp kan sturen. Via ATA Personenalarmering kunt u rook-, gas- en CO-melders aansluiten op personenalarmering.

Tips voor brandpreventie:

 1. Zet de droger alleen aan wanneer u wakker en thuis bent. Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon.
 2. Zet bij vlam in de pan onmiddellijk de warmtebron én afzuigkap uit.
 3. Doe een deksel op brandende pan met vet en blus niet met water.
 4. Houd uw keuken schoon: een vette afzuigkap verhoogt het risico op brand.
 5. Blijf tijdens het koken bij uw kooktoestel en loop niet weg .
 6. Wees voorzichtig met verlengsnoeren: gebruik maximaal één verlengsnoer tussen een elektrisch apparaat en het stopcontact.
 7. Zet apparatuur uit en niet op stand-by.
 8. Laat uw schoorsteen elk jaar vegen.
 9. Plaats rookmelders, gasmelders en CO-melders en sluit ze aan op een zorgcentrale, zoals ATA.
 10. Plaats rookmelders, gasmelders en CO-melders op de juiste plaats. Bij aansluiting op een zorgcentrale, zal de vakkundige installatie door de technische dienst van ATA uitgevoerd worden.
 11. Plaats lampen op veilige afstand van gordijnen en/of meubels.
 12. Rol een verlengsnoer bij gebruik volledig uit.
 13. Houd een werkende zaklantaarn bij uw bed.
 14. Plaats keukenrol en theedoek niet dichtbij het gasfornuis
 15. Haal opladers na het opladen uit het stopcontact
 16. Houdt vluchtwegen vrij van obstakels.