PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Is de verpleeghuiszorg dit jaar verbeterd?

Hoe scoren de verpleeghuizen met verscherpt toezicht nu?

Advertorial
Vorig jaar heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een aantal verpleeghuizen onder verscherpt toezicht gesteld. Een strenge maatregel met als doel de zorg in deze instellingen flink te verbeteren. Maar werkt dat eigenlijk wel? ZorgkaartNederland onderzocht het.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in 2016 een groot onderzoek onder verpleeghuizen afgesloten en een aantal verpleeghuizen de maatregel ‘verscherpt toezicht’ opgelegd. Zijn er in 2017 minder onvoldoendes bij verpleeghuizen met verscherpt toezicht? De bezoekers van ZorgkaartNederland beoordeelden deze huizen voor, tijdens en na het instellen van het toezicht.

Wordt een onvoldoende een voldoende?

Hoe doen huizen met verscherpt toezicht het op ZorgkaartNederland in vergelijking met de andere verpleeghuizen? Verscherpt toezicht wordt ingesteld als er problemen zijn, dus is het vooral interessant om naar het percentage onvoldoendes te kijken. Een onvoldoende op ZorgkaartNederland is immers een signaal dat er problemen kunnen spelen bij een verpleeghuis.

ZorgkaartNederland keek voor dit onderzoek naar de huizen die in juli 2016 verscherpt toezicht hadden. Ze keken naar het percentage onvoldoendes in de twaalf maanden daarvoor, het half jaar erna en ook naar het percentage onvoldoendes dat de huizen in de eerste helft van 2017 kregen.

Percentage onvoldoendes:

Categorie

Verscherpt toezicht

Alle verpleeghuizen

Voor toezicht

7,3%

4,4%

2e helft 2016

15,7%

5,5%

2017

6,1%

4,9%

Kritiek in veel gevallen opgepakt

Het onderzoek laat zien dat de verpleeghuizen met verscherpt toezicht meer onvoldoendes krijgen dan de andere huizen. Wél liggen de percentages in 2017 een stuk dichter bij elkaar dan eerder. Hieruit blijkt dat de verpleeghuizen met verscherpt toezicht de kritiek goed hebben opgepakt en ook daadwerkelijk verbeteringen hebben doorgevoerd. De meeste verpleeghuizen die in juli 2016 verscherpt toezicht hadden, hebben dat in 2017 dan ook niet meer.

Een traject van verscherpt toezicht duurt een aantal maanden waarin een verpleeghuis een verbeterplan moet doorvoeren. Dat kost tijd en dus waren de problemen in de tweede helft van 2016 nog voor een deel aanwezig. Dat verklaart voor een belangrijk deel het grote percentage onvoldoendes (15,7 procent) bij de verpleeghuizen met toezicht.
Ook bij de overige verpleeghuizen steeg het percentage onvoldoendes in de tweede helft van 2016. De reden hiervoor is niet direct te benoemen. Wellicht dat een grote hoeveelheid nieuws over de kwaliteit van verpleeghuizen de bewoners en hun mantelzorgers bewuster maakte van problemen in de verpleeghuiszorg en dat ze daarom hun ervaringen meer gingen delen.

‘Kwaliteit van leven’ scoort het slechtst

In januari 2017 heeft ZorgkaartNederland de vragen voor de verpleeghuiswaarderingen aangepast. De site vraagt nu niet meer cijfers voor ‘behandeling’ en ‘informatie’, maar voor ‘kwaliteit van leven’ en ‘verpleging en verzorging’. De cijfers liggen dit jaar lager dan in 2015 en 2016. De vraag ‘kwaliteit van leven’ krijgt het laagste cijfer: een 7,4. Maar ook op de andere vragen liggen de cijfers in 2017 net iets lager. De medewerkers krijgen bijvoorbeeld nog steeds het hoogste cijfer, maar nu is dat een 7,8 in plaats van een 8,1.

Hoe scoren de zorgverleners bij u in de buurt?

Bent u benieuwd naar de score van de verpleeg- en verzorgingshuizen en zorgverleners bij u in de buurt? Of wilt u uw eigen ervaringen – of die van familie -  met een zorginstelling delen? Dat kan!  Uw review laat zien wat goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. En daar wordt iedereen beter van; de zorg én de mensen die nog een keuze voor een zorgverlener moeten maken. Laat dus vooral uw eigen review achter en help zo anderen een bewuste keuze te maken.

Geef uw mening! >>

 

Bron: www.zorgkaartnederland.nl