Studenten gaan samenwonen met ouderen

Getty Images

Wie omgaat met jongeren, blijft zelf ook jong van geest. In een aantal woonzorg-centra is vanuit deze gedachte de deur opengezet voor studenten-bewoners, naast de oudere bewoners. Jong en oud, zo dicht op elkaars lip. Hoe bevalt dat?

Woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer is een voorbeeld als het over samenwonen van jong en oud gaat. Humanitas heeft 150 oudere bewoners en biedt permanent gratis woonruimte aan zes 'woonstudenten'.

Een goede buur zijn

Enige voorwaarde voor de studenten is dat ze het leven van de oudere medebewoners veraangenamen. De studenten zorgen ervoor dat ze minimaal 30 uur per maand 'een goede buur' zijn voor de bewoners van het zorgcentrum. Het bij toerbeurt verzorgen van de broodmaaltijd  de bewoners in restaurant ’t Proathuus is hier een voorbeeld van. Sommigen hebben een goede relatie met hun oudere medebewoners. Een student begeleidde regelmatig een bewoonster naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld. "Wat we aan elkaar hebben? Vriendschap", zegt een andere bewoner. Eén regel is heilig: er mag géén overlast zijn. Geen houseparty's dus, en ook geen polonaise over de gangen. Maar ook zonder dat soort uitspattingen brengen de studenten levendigheid en vrolijkheid.

De Saffier in Utrecht

Dit is een heel ander verhaal! Voormalig verzorgingshuis Tolsteeg in Utrecht bestaat uit twee vleugels. Eén vleugel bestaat uit 160 studio's en appartementen waar studenten, starters op de woningmarkt, statushouders en kwetsbare jongeren worden gehuisvest door jongerenhuisvester Socius. Niet iedereen is hiervoor geschikt, Socius hanteert een selectieprocedure. De ander vleugel met 155 voormalige aanleunwoningen is bestemd voor ouderenhuisvesting en wordt beheerd door woningcorporatie Portaal. De jongeren helpen bij het in standhouden van de activiteiten voor de senioren. Als bijbaan, of als vrijwilliger. 'Een goede buur zijn', is een belangrijkst doelstelling van het project.  Documentairemaker Kim Brand liep mee met de bewoners en maakte er een documentaire over: Een nieuwe morgen. De documentaire is te zien op NPO Start. Dat niet alles koek en ei is, wordt gaandeweg steeds duidelijker. Het samenwonen levert mooie momenten op, maar niet voor iedereen: "Jullie nemen geen zakje mee met energie. Alles wat jullie doen, kost energie."

Zorgcentrum Buitenhof in Buitenveldert

Vier studenten blijven minimaal een jaar wonen tussen de oudere bewoners van Zorgcentrum De Buitenhof. De studenten doen acht tot tien uur vrijwilligerswerk in De Buitenhof, ze mogen dat zelf indelen. Ze geven bijvoorbeeld extra persoonlijke aandacht aan de bewoners tijdens de dagelijkse maaltijden. Een tweede taak is de buurtfunctie van De Buitenhof uit te bouwen. De studenten hebben zelf ook baat bij deze constructie. Ze wonen gratis en het wonen met ouderen levert hen onverwachte inzichten en voordeeltjes op: "Er staat hier een elektrische fiets voor algemeen gebruik. Daarmee sjees ik door de gangen en doe ik boodschappen." En toen een van de studenten een huisfeestje gaf, vertelde de buurvrouw van ver in de tachtig de volgende dag, dat ze had genoten van de beat.

Student op kamers in je eigen huis

Veel ouderen wonen in een huis dat eigenlijk een maatje te groot is geworden. Studenten op hun beurt, zijn naarstig op zoek naar woonruimte. Waarom brengen we die twee dan niet samen, vroegen de mensen van Woonmaatjes zich af. Studenten en starters zoeken betaalbare woonruimte, ouderen hebben woonruimte over en kunnen best wat hulp gebruiken in en om het huis. Woonmaatjes bemiddelt en brengt hen samen. Tot nu toe brachten ze bijna 200 jonge woningzoekenden en oudere huiseigenaren samen.

Auteur