PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Studenten gaan samenwonen met eenzame ouderen

Ongeveer tien zorginstellingen in Nederland hebben studenten in hun verpleeghuizen wonen, om het leven van de oudere bewoners gemakkelijker te maken.

Vriendschap

Humanitas begon er vijf jaar geleden al mee: het aanbieden van gratis woonruimtes aan studenten, met als voorwaarde dat zij het leven van de oudere medebewoners veraangenamen. Op één locatie in Deventer wonen inmiddels zes studenten. Sommigen hebben een goede relatie met hun oudere medebewoners. "Wat we aan elkaar hebben? Vriendschap", zegt een bewoner. "We gaan heel leuk met elkaar om."

Vluchtelingen

Ook organisaties die woonruimte bieden aan psychiatrische patiënten of statushouders zijn sinds kort begonnen met het huisvesten van studenten. Binnenkort gaan studenten in Utrecht samenwonen met vluchtelingen.

Internationaal bezoek

Het idee van Humanitas krijgt nu ook internationale aandacht. Zo komt een Amerikaans onderzoeker binnenkort op bezoek in Nederland om te kijken hoe het initiatief is vormgegeven in de praktijk. Daarnaast gaat Humanitas-directeur Gea Sijpkes samen met een Britse hoogleraar een handleiding voor andere landen, die ook bereid zijn om dit soort woonvormen in te voeren.

Er worden steeds meer nieuwe woonvormen voor 50-plussers geïntroduceerd.

Bron: Nationale Zorggids