Een duik in de geschiedenis: waarom vieren we eigenlijk Valentijnsdag?

Advertorial
Valentijnsdag, sommige mensen vinden het geweldig, anderen vergeten deze dag het liefst. Maar dat is eigenlijk zonde. Want in deze tijden kunnen we toch allemaal wel wat liefde en aandacht gebruiken?

De laatste decennia lijkt het alsof Valentijnsdag draait om grote gebaren en dure cadeaus, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. En dat is ook niet waar Valentijnsdag oorspronkelijk over ging. Startpagina.nl dook in de geschiedenis van deze feestdag, en geeft daarbij meteen een aantal tips hoe je op originele wijze je geliefde(n) kunt verrassen op deze dag.

 

Welke Valentijn?

Het ontstaan van Valentijnsdag is eigenlijk een klein mysterie. We weten dat Paus Gelasius in het jaar 496 14 februari uitriep tot dag van de heilige Valentijn. Het probleem is alleen, niemand weet welke Valentijn dat is, of wat hij gedaan zou moeten hebben om heilig verklaard te worden. De link tussen een historische ‘Sint Valentijn’ en de liefdes tradities van 14 februari, ontstond pas rond 1900, door verschillende mythen en legendes in het leven geroepen. De heilige Valentijn zou, al dan niet met bloemen, stelletjes tot elkaar hebben gebracht en huwelijken hebben gesloten. Historisch bewijs is daarvoor nooit gevonden, maar romantisch is het wel!

 

En Cupido dan?

Om het nog verwarrender te maken: ook Cupido heeft historisch gezien niets te maken met Valentijnsdag. Cupido komt namelijk uit de Romeinse mythologie, terwijl Valentijnsdag van oudsher een Christelijke traditie is. Cupido, soms ook Amor genoemd, was de jongste zoon van Venus, de godin van de liefde. Hij wordt meestal afgebeeld als een mollig jongetje met een pijl en boog. Volgens de mythe schoot hij zijn pijlen in de harten van mensen, om ze verliefd te laten worden.

 

De moderne Valentijnsdag

Valentijnsdag zoals we het nu kennen, is dus eigenlijk een allegaartje van verschillende legendes, mythen en gebruiken. Daarbovenop komt dat de winkeliers halverwege vorige eeuw ontdekten dat Valentijnsdag commercieel interessant is. Waar het vroeger een feest was dat vooral draaide om het sturen van (anonieme) kaarten naar iemand die je liefhad, is het vorige eeuw steeds commerciëler geworden. Vooral bloemisten, lingeriewinkels en banketbakkers profiteren hiervan. Dit is ook de reden dat steeds meer mensen Valentijnsdag niet meer vieren. Ze vinden het te commercieel geworden.

 

Zo wordt Valentijnsdag weer leuk!

Maar Valentijnsdag hoeft helemaal niet te draaien om dure cadeaus, het gaat er vooral om dat je iemand laat weten dat je aan diegene denkt. Vooral in deze coronatijd, waarin we weinig mensen kunnen zien, kan dat een enorme opsteker zijn. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van een (anonieme) kaart, een fijn boek of een bos bloemen. Dit kan bij mensen thuis geleverd worden, en is dus een veilige manier om Valentijnsdag te vieren. Of wat dacht je van een romantisch diner voor twee? De restaurants zijn natuurlijk gesloten, maar velen bieden verrassende afhaalmenu’s. Ook leuk om op afstand te doen. Haal of maak allebei hetzelfde eten, en dineer gezamenlijk door middel van videobellen. Verder leuk om te geven: een ervaring of uitje. Momenteel is natuurlijk veel gesloten, maar over een paar maanden kan er vast veel meer. Maak daarom een leuke waardebon of kaart, die de ontvanger op een later moment kan gebruiken. Kortom: het gaat niet om de grootte van het cadeau, maar vooral om het gebaar. Met een beetje tijd en moeite wordt Valentijnsdag enorm leuk!

 

Meer tips voor een geslaagde Valentijnsdag? Kijk op Startpagina.nl