Succesvolle oproep waterbedrijven: Nederlanders gebruiken minder water

De oproep van drinkwaterbedrijven om niet te veel water te gebruiken, heeft succes gehad. Het watergebruik van Nederlandse huishoudens ligt weer op het normale niveau, na een toename van het gemiddelde watergebruik met 40 procent aan het einde van vorige week.

Drinkwaterbedrijf PWN berekende dat het watergebruik op een normale dag zo rond de 300.000 kuub ligt. Met het warme en droge weer in de laatste week van juni nam het verbruik toe tot zo’n 370.000 kuub.

Door de aanhoudende droogte riepen drinkwaterbedrijven op om minder lang te douchen en de tuin zo min mogelijk te sproeien. Niet omdat er een watertekort dreigde, maar om overbelasting van het waternet te voorkomen. Als de waterleidingen overbelast zijn, daalt de waterdruk en kan kraanwater een bruine kleur krijgen.

PWN is niet het enige waterbedrijf dat na de oproep het watergebruik zag dalen. Ook BrabantWater en Vitens merkten een afname in waterverbruik. Ook de komende week blijft het naar verwachting nog erg droog. De eerdere oproepen aan Nederlandse huishoudens blijven dus gelden en worden indien nodig herhaald.

Bron(nen):