Waarom u geen foto’s van huisdieren op social media moet plaatsen

Een foto van uw huisdier op social media lijkt onschuldig, maar daardoor loopt u het risico dat uw gegevens in verkeerde handen vallen. Dat meldt nieuwssite CNBC naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek.

Ruim 85 procent van de social media-gebruikers zet fraudegevoelige informatie online. Dat blijkt uit een enquête van een Amerikaans onderzoeksbureau. Wat voor u en uw vrienden op social media een onschuldige foto van een schattig dier lijkt, is voor hackers een makkelijke manier om uw gegevens in handen te krijgen.

Met name als u de naam van uw huisdier bij de foto plaatst, is er een risico. Een op de tien gebruikers heeft namelijk de naam van een huisdier ingesteld als (deel van een) wachtwoord of als controlevraag voor het resetten van een vergeten wachtwoord.

Helemaal riskant wordt het als u ook uw geboortedatum openbaar hebt staan bij uw account: dit zijn veel gebruikte wachtwoordcombinaties. Ook gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites. Dit maakt het voor hackers al helemaal makkelijk.

Tips om fraude te voorkomen

  • Gebruik geen naam van uw huisdier in een wachtwoord. Doet u dit wel, plaats dan nooit die naam bij een foto op social media.
  • Zet de gegevens bij uw accounts op privé of alleen zichtbaar voor vrienden. Op die manier kunnen buitenstaanders uw foto’s niet zien. Hetzelfde geldt voor uw geboortedatum.
  • Kijk goed naar de foto’s die u plaatst: staan er geen zaken op die anderen niet mogen zien, zoals betaalpassen of post van de belastingdienst?
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor uw accounts.

Bron: Margriet