Woning toekomstbestendig maken: waar moet u allemaal aan denken?

Hulp bij langer thuiswonen

Getty Images

Als u blij bent met uw huis en de buurt waarin u woont, wilt u hier waarschijnlijk zo lang mogelijk blijven wonen. Mogelijk zijn er voor u of uw partner na verloop van tijd wel extra voorzieningen nodig om uw woonsituatie toekomstbestendig te maken. Denk daarbij aan een inloopdouche of een traplift, maar ook aan mantelzorg of huishoudelijke hulp. 

Woning aanpassen

Met een aantal standaard aanpassingen kunt u uw woning al preventief toekomstbestendig maken. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van drempels en verbreden van doorgangen. Maar ook een verbouwing van uw badkamer of het vervangen van uw gasfornuis voor inductie kunnen uw huis veiliger maken om te blijven wonen. 

Veilig de trap op

Wanneer u lichamelijke klachten heeft, kunnen andere specifieke woningaanpassingen noodzakelijk zijn.

Een voor de hand liggende aanpassing is dan het aanbrengen van een traplift, of het laten uitvoeren van een traprenovatie met trapverlichting.

Trapverlichting bestaat meestal uit super smalle LED-strips die aan de onderkant van de treden verwerkt zijn. Op deze manier zijn alle treden goed zichtbaar. Een misstap in het donker zal minder snel voorkomen. En in combinatie met een veiligheidsprofiel en een stevige trapleuning heeft u al helemaal een veilige trap.

Verder kunt u denken aan de installatie van een verhoogd toilet, of aanleg van een oprit voor uw rolstoel. In dat geval kunt u ook voor een persoonlijk woonadvies op maat kiezen. Een ergotherapeut en bouwkundige kijken dan samen welke barrières in uw woning, nu en in de toekomst, problemen voor u veroorzaken. Op basis van uw persoonlijke gezondheidssituatie wordt dus een advies gegeven dat ook rekening houdt met de ontwikkeling van uw gezondheid in de toekomst.

Woningaanpassingen bekostigen 

De kosten van met name grotere aanpassingen kunnen behoorlijk oplopen. Heeft u een koophuis? Dan kan het zijn dat u de overwaarde kunt benutten om uw woningaanpassingen te bekostigen. Meer daarover vindt u hier.

Heeft u een huurwoning? Overleg dan altijd even met de verhuurder voordat u ingrijpende aanpassingen doet in uw woning. Dan kunt u ook controleren of u eventueel beroep kunt doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Het regelen van zorgtaken

Naast veranderingen aan het huis zelf, heeft u misschien ook behoefte aan huishoudelijke hulp of ondersteunende mantelzorg. Zo kan het zijn dat u of uw partner op een zeker moment hulpbehoevend wordt. Het op u nemen van zorgtaken voor uw partner, ouder of ander familielid kan soms erg belastend zijn. Gelukkig zijn er diensten die de druk van mantelzorgers wat kunnen verlichten.

Denk bijvoorbeeld aan iemand die eens of meerdere keren per week komt helpen in het huishouden of met het onderhoud van de tuin. Een ander voorbeeld is iemand die maaltijden bereidt en waar nodig hulp biedt tijdens het eten. U kunt ook een beroep doen op begeleid vervoer van A naar B, het bieden van gezelschap tegen eenzaamheid en gespecialiseerde hulp bij dementie. 

Al deze hulp zorgt ervoor dat u, uw partner, familie en naasten er niet alleen voor staan. In alle gevallen is het goed om het gesprek met uw familie aan te gaan over deze onderwerpen. 

Alles op één plek

De bovengenoemde oplossingen zijn slechts een selectie van wat er mogelijk is. Er zijn nog veel meer aanpassingen die u kunt doen om in uw vertrouwde omgeving te blijven wonen. Om hier een beter inzicht in te krijgen, kunt u meer informatie vinden bij organisaties zoals Woonz die al deze diensten op één plek aanbieden. Hier kunt u zowel de zorgtaken als de woningaanpassingen eenvoudig zelf regelen.

Auteur