PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter.

Doe de Check Nier & Medicijn

Advertorial
Medicijnen kunnen hun werk alleen veilig doen als uw nieren hun werk goed doen. Anders loopt u onnodige risico’s. Loopt u extra risico? Doe de Check Nier & Medicijn.

Als uw nieren niet goed werken, hopen bepaalde medicijnen op in het lichaam. Dat zorgt voor meer kans op bijwerkingen en (verergering van) nierschade. Aanpassing van de medicatie is dan soms nodig: een andere dosis of ander middel. Zeker als u een verhoogd risico heeft op nierschade, zoals bij diabetes en hoge bloeddruk, of als u al nierschade heeft. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of u extra risico loopt.

Maar (te) vaak is onbekend bij zorgverleners of de nieren goed werken. Het is niet gemeten, of de uitslag is niet gedeeld door de (huis)arts met de apotheker. Dat zorgt voor onnodige bijwerkingen en jaarlijks duizenden ziekenhuisopnames. Van alle vermijdbare ziekenhuisopnames is 10 procent het gevolg van het niet aanpassen van de medicijnen bij nierschade. Bij ouderen is dat zelfs 30 procent. Het aantal mensen met bijwerkingen ligt nog veel hoger.

Wilt u weten of u extra risico loopt? Doe de Check Nier & Medicijn.

Kom in actie bij een verhoogd risico op nierschade

  • Laat minstens eens per jaar uw nierfunctie bepalen.
  • Pas op met bepaalde pijnstillers (NSAID’s): ze kunnen nierschade veroorzaken.
  • Geef toestemming om uw nierfunctiewaarde uit te wisselen tussen de (huis)arts en apotheker; zo kunnen zij de nierveiligheid van uw medicatie bewaken.