9 Huiselijke herinneringen die warme gevoelens oproepen

Opwarmen in pyjama bij de kolenkachel, het geluid van moeders breinaalden en paardje rijden op de rug van vader. Pluslezers vertellen welke huiselijke taferelen van vroeger warme gevoelens oproepen.

1. Pinda's doppen

Pelpinda's op zaterdagavond, wie weet het nog? Moeder spreidde een oude krant uit op tafel en zette een bak pelpinda's neer. En daar ging je: schil kraken, pinda's eruit vissen en eten maar. Soms had je mazzel: drie of vier grote pinda's op een rij. Soms had je pech: geen pinda te bekennen. Ondertussen gezellig kletsen. En ruzie maken met je broers, die alle lege schillen weer in de bak teruggooiden.

2. (Groot)vader in de rookstoel

Er was vroeger een bepaald type leunstoel, die alleen bedoeld leek te zijn voor vaders (en grootvaders). Een relatief lage houten leunstoel was het, met dikke kussens erop. Die werden bij de voorjaarsschoonmaak door je moeder omgedraaid om inzakken en verkleuren tegen te gaan. Alleen je vader zat in die stoel. Verscholen achter de krant, met ‘een rokertje’ erbij, een sigaret, pijp of sigaartje. Tijd om te ontspannen en even geen gezeur nu van de kinderen. Vaders eigen rookstoel.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

3. Luisteren naar een hoorspel

Toen er nog geen - of nauwelijks - televisie was, waren hoorspelen op de radio razend populair. Op zaterdagavond gingen de gordijnen dicht en schaarde het hele gezin zich om de radio heen. Muisstil, om niets te hoeven missen. In de jaren ’50 was ‘De familie Doorsnee’ van Annie M.G. Schmidt een geliefd hoorspel. In Amerika zorgde het hoorspel ‘The War of the Worlds voor massahysterie. Veel luisteraars dachten dat er écht een buitenaardse invasie plaatsvond.

4. Spelen met de knikkerbaan

Uren kon je ermee spelen. Toen je 4 jaar oud was, maar net zo goed op je 13e of 14e. Een knikkerbaan ging nooit vervelen. Het glijden van de knikkers, de belletjes aan het einde van de banen en het geklingel op het trappetje beneden. Je raakte ervan in trance, zo leek het wel. Nog een keer, en nóg een keer. Met je vinger hield je de knikkers tegen, zodat er héél veel in één keer naar beneden gleden. Waardoor de belletjes beneden onafgebroken rinkelden. Een overwinning op de zwaartekracht.

4. Het vlooienspel

In veel huiskamers kwam vroeger het vlooienspel op tafel, een gezelschapsspel voor jong en oud. De opzet was simpel: je moest de felgekleurde fiches in een bak schieten. Dat deed je door met een fiche op de rand van een ander fiche te drukken. Jammer genoeg schoot je fiche dan alle kanten op en maar zelden de goede richting in. Eindeloze zoekpartijen naar de fiches in het hoogpolig tapijt.

5. De kolenkachel

’s Morgens schepte vader in het kolenhok of op zolder de kolenkit vol. Daarna liet hij met oorverdovend hard geratel de kolen in de kachel glijden. Oranje vuur dat hoog opvlamde, hard loeide en daarna weer knus verder brandde. ’s Avonds je kleren voor de volgende dag alvast opwarmen. Knusse geborgenheid.

6. Kastanjes poffen op de kachel

In de herfst buiten kastanjes zoeken en daarna poffen op de kachel. Bij Pluslezer Ria mocht het regelmatig. "Als onze moeder het fornuis nodig achte om geboend te worden, mochten we de avond ervoor kastanjes poffen op de kachel. Wat een heerlijke avondjes waren dat."

7. Voorlezen voor het slapengaan

Tanden gepoetst, gezicht gewassen, handen schoon. Pyama aan, badjas aan. Klaar om naar bed te gaan, maar éérst nog voorlezen. Op schoot, bij papa of mama. Lekker in de woonkamer, want daar is het warm. Pinkeltje, Jip en Janneke, Spaghetti van Menetti of griezelen met De sprookjes van Grimm. Veiliger kon het niet worden in je kinderleven.

8. Sokken stoppen

Manden vol sokken zat oma vroeger te stoppen. Zelfgebreide sokken waren het, met flinke 'knollen' erin. Met de juiste garen, een stopnaald en een gladde ronde bol - of theekopje - ging ze aan de slag. Eerst de horizontale banen, dan de verticale. Sokken stoppen... Wie doet het nog?

9. Legpuzzels

Met je broertjes en zusjes een legpuzzel maken. Het liefst op de grond, want dan had je veel ruimte. Pluslezer Danyell vertelt: "De brede rand zeil rondom het vloerkleed die vol lag met door ons gemaakte legpuzzels! M'n oma vond het maar niks, maar m'n moeder zei doodgemoedererd: 'Laat toch lekker liggen, ik stap er wel overheen!' Sweet memories."

Reactie toevoegen

39 Comments

Door Monique (niet gecontroleerd) op zo, 18-7-2021 - 10:55

Een stenen kruik (Bols jenever fles?)in je bed om het op te warmen voor het slapen en wakker worden met bloemen op de ramen.

Door Rosa (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 16:14

Kaantjes waren
Gemaakt van klein gesneden reuzel.

Door Ida (niet gecontroleerd) op vr, 5-2-2021 - 15:49

Mijn moeder heeft mij het stoppen ook geleerd maar niets mee gedaan. Maar mijn moeder is 86 jaar geworden maar stopte tot de laatste dag de sokken van mijn vader. Ik vond het vroeger gezellig zo je moeder te zien bij de tafel zitten te stoppen. Het hoeft tegenwoordig ook niet meer, dat was vroeger wel anders. En dat bleef mijn moeder doen haar hele leven.

Door C.F.Haas (niet gecontroleerd) op zo, 31-1-2021 - 18:11

Toen wij klein waren gingen mijn ouder om de week bridgen bij mijn oma in Utrecht (met de trein, wij woonden in Bussum). Dan kwam er een oppas.
We hadden een lievelings oppas: "tante Soffie", ze had een accent en kwam denk ik uit Polen of zo.
Van haar mochten we altijd wat later naar bed en we mochten verstoppertje spelen met haar "lichtgevende" horloge.
Als tante Soffie niet kon kwam er wel eens iemand anders.
Soms vonden we zo'n oppas echt niet fijn, dan mocht ze niet meer komen. Ik herinner me de "juffrouw met het hoge haar"- die vonden we allemaal verschrikkelijk. Ze is ook maar één keer geweest, dus de afkeer zal wel unaniem geweest zijn.
De zaterdagavonden dat mijn ouders er wel waren vonden we natuurlijk leuker. Dan deden we wat iedereen blijkbaar deed in die tijd: spelletjes, hoorspel en chocolademelk .De pinda's kregen wij altijd al 's middags na school maar: de baby mocht die vooral niet - die kon erin stikken!
Ik heb kort geleden mijn dochter nog kunnen uitleggen hoe je chocolademelk maakt met cacao, melk en suiker. Dat heb ik weer van mijn vader geleerd want mijn moeder was in Indië opgegroeid en daar dronken ze dat blijkbaar niet.
's avonds kwamen we eigenlijk nooit buiten. Als Sinterklaas aankwam was dat extra spannend door dat in het donker buiten zijn...
En ja, TV kijken mochten we ook bij de buren. Ik herinner me voornamelijk Paulus de boskabouter en ik geloof bromsnot en Swiebertje?

Door els tilleman (niet gecontroleerd) op vr, 29-1-2021 - 17:14

zowel met tafeltennis al smet het vlooien spel moesten we sneller zijn dan de honden..en de kapotte tennis balletjes gingen naar de papegaai die daar hele gesprekken mee voerde

Door A van de Sanden (niet gecontroleerd) op vr, 29-1-2021 - 11:50

Wij deden vroeger in de huiskamer op tafel tafeltennissen stoelen aan de kant en tennissen met andere kinderen uit de buurt .
Wij hadden een grote keuken daar werdt op zondag middag leeg geruime en kwamen met vriendjes en vriendinnetjes dansen op muziek.

Door A van de Sanden (niet gecontroleerd) op vr, 29-1-2021 - 11:45

Ik kom uit een arm gezin ben nu 76 jaar wij hadden een driegaats kachel in de keuken en een kachel in de huiskamer waar wij als kind aanmaak houtjes moesten hakken
De kachel werdt met verschillende soorten kolen gestookt als er een beetje geld was gebruikten wij antraciet kolen en anders briketten of eierkolen die waren goedkoper de antraciet kolen werden savonds bij gevuld en de afvoer geknepen zodat s’morgens nog een beetje vuur was en de kachel makkelijk branden kon.
Wij sliepen met 5 jongens op een kamer waar in de winter de bloemen op de ramen stonden was allemaal enkel glas.

Door J Huyzers (niet gecontroleerd) op vr, 29-1-2021 - 06:42

Wat te denken van verplicht schoenen poetsen, 1x in de week.
Bij ons was dat elke week weer, behalve als je ziek was, dan mocht je overslaan.

Door Alex Hertogs (niet gecontroleerd) op di, 26-1-2021 - 15:32

Inderdaad ik werd bij mijn grootouders opgevoed en moest natuurlijk ook in de tobbe, elke zaterdag. Ik keek ernaar uit want dan kregen we, als we in pyjama zaten, gazeuse (Exota) en dan kwamen de doppindas en soms kaas en worst op tafel. En vaak gingen we dan spelletjes spelen zoals Mens erger je niet of kaarten. Super gezellig, nu zit iedereen op zijn of haar mobiel. De mensen worden langzamerhand de melkkoe van internet. Mijn lieve moedertje zei toen ze wat ouder werd altijd..... vroeger was het beter .... Ik heb me hier vaak aan gestoord, maar ik kom er langzamerhand achter dat ze gelijk krijgt.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 25-1-2021 - 19:17

Hoorspel Paul Vlaanderen met zijn vrouw Ina, om te griezelen zo spannend, vooral als je alleen thuis was en op je jongere zus en broer moest passen .