9 Huiselijke herinneringen die warme gevoelens oproepen

Opwarmen in pyjama bij de kolenkachel, het geluid van moeders breinaalden en paardje rijden op de rug van vader. Pluslezers vertellen welke huiselijke taferelen van vroeger warme gevoelens oproepen.

1. Pinda's doppen

Pelpinda's op zaterdagavond, wie weet het nog? Moeder spreidde een oude krant uit op tafel en zette een bak pelpinda's neer. En daar ging je: schil kraken, pinda's eruit vissen en eten maar. Soms had je mazzel: drie of vier grote pinda's op een rij. Soms had je pech: geen pinda te bekennen. Ondertussen gezellig kletsen. En ruzie maken met je broers, die alle lege schillen weer in de bak teruggooiden.

2. (Groot)vader in de rookstoel

Er was vroeger een bepaald type leunstoel, die alleen bedoeld leek te zijn voor vaders (en grootvaders). Een relatief lage houten leunstoel was het, met dikke kussens erop. Die werden bij de voorjaarsschoonmaak door je moeder omgedraaid om inzakken en verkleuren tegen te gaan. Alleen je vader zat in die stoel. Verscholen achter de krant, met ‘een rokertje’ erbij, een sigaret, pijp of sigaartje. Tijd om te ontspannen en even geen gezeur nu van de kinderen. Vaders eigen rookstoel.

Plus Magazine Tijdmachine

Krijgt u geen genoeg van de nostalgische verhalen en herinneringen? Word nu lid van de Plus Magazine Tijdmachine groep op Facebook en ga samen terug naar toen!

3. Luisteren naar een hoorspel

Toen er nog geen - of nauwelijks - televisie was, waren hoorspelen op de radio razend populair. Op zaterdagavond gingen de gordijnen dicht en schaarde het hele gezin zich om de radio heen. Muisstil, om niets te hoeven missen. In de jaren ’50 was ‘De familie Doorsnee’ van Annie M.G. Schmidt een geliefd hoorspel. In Amerika zorgde het hoorspel ‘The War of the Worlds voor massahysterie. Veel luisteraars dachten dat er écht een buitenaardse invasie plaatsvond.

4. Spelen met de knikkerbaan

Uren kon je ermee spelen. Toen je 4 jaar oud was, maar net zo goed op je 13e of 14e. Een knikkerbaan ging nooit vervelen. Het glijden van de knikkers, de belletjes aan het einde van de banen en het geklingel op het trappetje beneden. Je raakte ervan in trance, zo leek het wel. Nog een keer, en nóg een keer. Met je vinger hield je de knikkers tegen, zodat er héél veel in één keer naar beneden gleden. Waardoor de belletjes beneden onafgebroken rinkelden. Een overwinning op de zwaartekracht.

4. Het vlooienspel

In veel huiskamers kwam vroeger het vlooienspel op tafel, een gezelschapsspel voor jong en oud. De opzet was simpel: je moest de felgekleurde fiches in een bak schieten. Dat deed je door met een fiche op de rand van een ander fiche te drukken. Jammer genoeg schoot je fiche dan alle kanten op en maar zelden de goede richting in. Eindeloze zoekpartijen naar de fiches in het hoogpolig tapijt.

5. De kolenkachel

’s Morgens schepte vader in het kolenhok of op zolder de kolenkit vol. Daarna liet hij met oorverdovend hard geratel de kolen in de kachel glijden. Oranje vuur dat hoog opvlamde, hard loeide en daarna weer knus verder brandde. ’s Avonds je kleren voor de volgende dag alvast opwarmen. Knusse geborgenheid.

6. Kastanjes poffen op de kachel

In de herfst buiten kastanjes zoeken en daarna poffen op de kachel. Bij Pluslezer Ria mocht het regelmatig. "Als onze moeder het fornuis nodig achte om geboend te worden, mochten we de avond ervoor kastanjes poffen op de kachel. Wat een heerlijke avondjes waren dat."

7. Voorlezen voor het slapengaan

Tanden gepoetst, gezicht gewassen, handen schoon. Pyama aan, badjas aan. Klaar om naar bed te gaan, maar éérst nog voorlezen. Op schoot, bij papa of mama. Lekker in de woonkamer, want daar is het warm. Pinkeltje, Jip en Janneke, Spaghetti van Menetti of griezelen met De sprookjes van Grimm. Veiliger kon het niet worden in je kinderleven.

8. Sokken stoppen

Manden vol sokken zat oma vroeger te stoppen. Zelfgebreide sokken waren het, met flinke 'knollen' erin. Met de juiste garen, een stopnaald en een gladde ronde bol - of theekopje - ging ze aan de slag. Eerst de horizontale banen, dan de verticale. Sokken stoppen... Wie doet het nog?

9. Legpuzzels

Met je broertjes en zusjes een legpuzzel maken. Het liefst op de grond, want dan had je veel ruimte. Pluslezer Danyell vertelt: "De brede rand zeil rondom het vloerkleed die vol lag met door ons gemaakte legpuzzels! M'n oma vond het maar niks, maar m'n moeder zei doodgemoedererd: 'Laat toch lekker liggen, ik stap er wel overheen!' Sweet memories."

Reactie toevoegen

12 Comments

Door AnnaThea Fine (niet gecontroleerd) op vr, 20-11-2020 - 23:04

De badstoffen doekjes waren ook mijn deel toen ik ongesteld werd in 1955. Ook het zelf gehaakte gordeltje met de knoopjes erop genaaid lag al maanden klaar. Gênant vond ik het toen mijn Moeder tegen mijn Opa die toevallig langs kwam trots uitriep: Ja, het is feest vandaag want ze is vandaag ‘groot meisje’ geworden. Opa een kleur en ik een kleur. Ik kon wel door de grond zakken. Zoiets intiems deel je toch niet!

Door Marie-Therese (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 23:33

Op de radio naar Paulus de Boskabouter luisteren, met oeroboero de uil en Eucalypta de heks.

Door Jeltje (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 18:32

Met een gezin van zes kinderen om de beurt een spreekwoord of gezegde opzeggen, wie het meeste wist, had gewonnen, voor de kleinste zoals ik heel leerzaam.

Door Jeltje (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 18:29

Aan een breinaald een appeltje poffen in de kachel, kon hé zo het schilletje eraf halen en had je een heerlijk warm appeltje.

Door Attie Tuin (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 16:44

Op het zeil dat rond het vloerkleed lag kon je fijn knikkeren, maar waar liet je dan de knikkers, ik had bedacht dat ze wel in het blik konden rollen (blik van stoffer en blik) maakte wel veel lawaai, maar wel leuk, ook op het zeil mijn spaarcentjes op een rijtje leggen en tellen wat in het blikje zat, ik zie ik zie wat jij niet ziet was ook een leuk spel, fijne tijd!

Door Trees Dam (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 15:25

Op zaterdag om beurten in de tobbe ( 4 zussen ) en dan in pyama voor de televisie naar pipo de clown en swiebertje kijken. Allemaal voorzien van een bakje chips

Door wilma vissers (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 12:59

een hele mooie tijd maar wel armoede maar je was tevreden en gelukkig

Door Gerard (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 09:15

Hoorspel: Paul Vlaanderen niet te vergeten

Door nelli vrijheid (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 21:07

Favoriet hoorspel : PAL VLAANDEREN !!!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 13:24

En meneer de uil???

En natuurlijk de intocht van sinterklaas die we met alle kindertjes uit de buurt bekeken bij een hele lieve buurvrouw met televisie en ons verwende met pepernoten die speciaal voor ons vooruit gestuurd waren door sinterklaas