Afwisseling in Oman: meer dan alleen zand

Van fjorden tot de graftombe van Job

Advertorial
Dat Oman veel meer is dan alleen maar een eindeloze zandvlakte, bewijzen Musandam in het noorden en Dhofar in het zuiden. Ontdek de (natuurlijke) diversiteit van Oman!

In het binnenland Oman vindt u prachtige wadi’s, bedoeïenkampen en imposante bergketens. Trekpleisters die horen bij een echt Arabisch land en stuk voor stuk een reis naar het land waard. Wie echter wat meer moeite doet om af te reizen naar de afgelegen gebieden, maakt kennis met gebieden die u in eerste instantie niet in Oman zou verwachten.

Musandam: het Noorwegen van Arabië

Op een van de noordelijkste punten van het Arabisch Schiereiland ligt Musandam. Deze exclave wordt door de Verenigde Arabische Emiraten gescheiden van Oman. Hier vindt u een ruige fjordenkust met hoge bergen en wonderlijke koraalriffen.

Bij een bezoek aan Musandam hoort ook een klim naar de top van de Jebel al Harim (de Berg van de Vrouw), de hoogste berg van het gebied. Onderweg naar de top komt u mooie rotstekeningen en bijzondere fossielen tegen. Maar ook een cruise in een dhow, een traditionele Arabische boot, mag niet ontbreken. Vanaf het water kunt u optimaal genieten van de schoonheid van de ruige kust. Daarbij kunt u ook Telegraph Island bezichtigen, een eiland met de overblijfselen van een Britse telegrafiepost uit de 19de eeuw.

Duiken en kajakken

Andere activiteiten op Musandam zijn scubaduiken, vistrips en kajakken langs de fjorden. Tot de bijzondere bezienswaardigheden behoren het kasteel van Khasab, de grootste plaats van het eiland en een belangrijke handelspost in de Perzische Golf, en het fort van Bukha.

Musandam is het beste vanuit Oman te bereiken met een binnenlandse vlucht vanaf de luchthaven van Muscat.

Dhofar: subtropische afwisseling

Reist u af naar het zuiden, dan ontdekt u juist een heel ander landschap. Hier vindt u geen ruige rotskust, maar parelwitte stranden die omgeven zijn door groene oases met bananenplantages, palmbomen en watervallen.

In tegenstelling tot de rest van het land, heerst in Dhofar een subtropisch klimaat; dit komt door de Khareef, de moesson die er elk jaar weer voor zorgt dat hier een prachtige en afwisselende natuur tot leven komt. Maar niet alles is groen en bloeiend in het zuiden van Oman: ook in Dhofar ligt een woestijn. Dit zogenaamde ‘Lege Kwartier’ bestrijkt grote delen van de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Saoedi-Arabië en is een van de grootste zandwoestijnen ter wereld.

De Wierookroute en de Tombe van Job

Het zuidelijke deel van Oman werd lang geleden welvarend door de handel in wierook. Een van de belangrijkste handelsroutes voor dit product liep van Dhofar naar het hof van Sheba in Egypte. Deze vroegere handelsroute staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tot de toeristische trekpleisters van Dhofar behoren onder andere de stad Salalah – met een karakteristiek historisch centrum – de ruïnes van Al-Balid, het Nationaal Museum en de bijzondere graftombe 'Nab Ayyub', hoog in de bergen. Volgens de Koran ligt hier de profeet Job begraven.

Dhofar is te bereiken met een binnenlandse vlucht vanaf de luchthaven van Muscat. Of u kunt – onder leiding van een gids – met een 4WD-voertuig door de woestijn trekken. U komt dan langs het Arabian Oryx Sanctuary, een reservaat met verschillende zeldzame diersoorten, en langs prachtige wadi’s.