Hoogtepunten van het land van de poolnacht en de middernachtzon

In de lange, koude winters komt de zon niet op en in de zomer blijft het dag en nacht licht: je kunt wel stellen dat Lapland een bijzondere streek is. We zetten de hoogtepunten in het noorden van Scandinavië op een rij.

Bij Lapland denken we al snel aan het noordelijke deel van Finland. Niet zo gek, aangezien deze streek officieel zo heet, maar het volledige Lapland strekt zich uit van Noorwegen tot het Russische schiereiland Kola. Hier leven de Sámi, die we – oneerbiedig – weleens Lappen noemen. Dit van oorsprong nomadische volk is door de eeuwen heen steeds meer gaan leven als de rest van Scandinavië, maar toch zijn diverse tradities en gebruiken van Lapland in stand gebleven.

Een bezoekje aan de Kerstman

Geloof het of niet, maar de Kerstman woont in Lapland, en je kunt hem bezoeken! Noordoostelijk van Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, ligt namelijk Joulupukin Pajakylä, oftewel het Dorp van de Kerstman. In het postkantoor kun je brieven sturen aan de Kerstman en hem een bezoek brengen in zijn kantoor.

Kilpisjärvi: de heilige berg en het drielandenpunt

In de buurt van het dorpje Kilpisjärvi ligt een drielandenpunt, waar Finland, Noorwegen en Zweden samenkomen. Dit drielandenpunt is vanuit het dorp met een (boot)tocht te bereiken. Ook kun je vanuit Kilpisjärvi een wandeling maken naar de Saana, de heilige berg van de Sámi.

De berg is te beklimmen via de langste trap van Finland, met 740 treden. Maar eenmaal bij de top word je beloond met een grandioos uitzicht over het landschap.

Ervaar de traditionele gebruiken

Rendieren hebben altijd een rol gespeeld in het leven van de Sámi: ze leverden melk, vlees, botten en huiden en dienden als trekdieren voor hun sledes. Lang geleden leefden ze in lavvu – eenvoudige tenten – maar in de loop der jaren schakelden ze over naar goađi – koepelvormige hutten – en daarna naar gewone huizen. De lavvu en goađi worden echter nog steeds gebruikt: voor toeristen en in zomerkampen in afgelegen berggebieden.

Als toerist kun je kennismaken met verschillende bijzondere activiteiten van de Sámi, zoals lassogooien en rendier-races. Een van de beste plekken om de tradities van de Sámi te leren kennen, is de gemeente Utsjoki in het noorden van Finland.

De Noordkaap, ‘het noordelijkste stukje van het Europese continent’

Bij een bezoek aan Lapland mag de Noordkaap natuurlijk niet ontbreken. Deze kaap met zijn steile kliffen staat – onterecht overigens – te boek als het noordelijkste deel van het Europese continent. Toch is het een drukbezochte plek, en daarom is hier de Noordkaaphal aangelegd: een drie verdiepingen tellend gebouw dat in de rotsen uitgehouwen is. Hier zijn onder andere winkels, een restaurant en een bioscoop gevestigd.

Een avontuurlijke sneeuwsafari

Ook een sneeuwsafari is een bijzondere ervaring. Je kunt natuurlijk heel stoer op een sneeuwscooter door het magisch witte landschap scheuren, maar als je echt in lijn met de lokale tradities eropuit wilt trekken, dan verken je het landschap met een slee, getrokken door rendieren of honden.

Het sneeuwkasteel van Kemi

De stad Kemi trekt jaarlijks duizenden toeristen die hier het grootste sneeuwkasteel ter wereld willen aanschouwen. Dit bijzondere bouwwerk wordt jaarlijks herbouwd volgens een nieuw ontwerp van gerenommeerde kunstenaars en architecten. In het kasteel vind je een restaurant, een hotel en een kapel, waar je kunt dineren, overnachten en zelfs trouwen onder arctische omstandigheden.

Werelderfgoed Laponia: wonderlijke natuur en transhumance

In het noorden van Zweden ligt het prachtige natuurgebied Laponia. In tegenstelling tot het relatief vlakke Fins Lapland, is dit Zweedse deel van Lapland veel ruiger en ongerepter, met onder andere bergketens, gletsjers, hoogvlakten, oerbossen, grote bergmeren en verraderlijke stroomversnellingen. Bovendien vind je hier een gevarieerde flora en fauna, met veel bedreigde soorten. Laponia bestaat uit vier nationale parken – Muddus, Sarek, Padjelanta en Stora Sjöfallet – en twee natuurreservaten: Sjaunja en Stubba.

Het gebied is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, met zowel een vermelding als natuurerfgoed als cultuurerfgoed. Het is een van de laatste en best bewaarde gebieden ter wereld waar de oorspronkelijke bevolking nog aan transhumance doet: de seizoensafhankelijke trek tussen de bergen en lagergelegen gebieden met kuddedieren.

Traditioneel leven op de Lofoten

De Noorse eilandengroep Lofoten mogen niet ontbreken bij een reis naar Lapland. Het leven op deze eilanden draait van oudsher al om visserij en de aanblik van de gezellige plaatsjes wordt bepaald door de houten rekken waar op traditionele wijze kabeljauw hangt te drogen. Het traditionele leven, in combinatie met de prachtige natuur van de eilanden, heeft ervoor gezorgd dat jaarlijks steeds meer toeristen hun weg vinden naar de Lofoten, om hier te overnachten in een van de karakteristieke vissershuisjes.

Bewonder de aurora

Lapland is een van de beste gebieden om de mooiste natuurlijke lichtshow ter wereld te bezichtigen: het Noorderlicht, ook wel bekend als het poollicht of de aurora borealis. Vanaf het einde van de herfst tot het begin van de lente kun je hier genieten van dit spektakel, dat de hele sterrenhemel in vuur en vlam zet.

Pooldieren

Vanuit Lapland zijn er verschillende mogelijkheden om kennis te maken met het dierenleven ten noorden van de Poolcirkel. Wat dacht je van een boottocht om majestueuze walvissen te bewonderen? Of expedities naar vogelkolonies op een van de afgelegen eilanden en rotspartijen?

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om te genieten van de bijzondere afwisseling die Lapland je te bieden heeft.