Stelling: door alleen te praten over ouderenmishandeling, los je het probleem niet op

Bij ouderenmishandeling luidt het advies steevast: praat erover met iemand die je vertrouwt. Maar is dat wel zo effectief? Is er geen betere eerste stap? Stem nu en reageer!

Bij mishandeling denkt men vaak aan opzettelijk fysiek geweld, zoals bijvoorbeeld slaan. Maar het is meer dan dat. Een verzorger kan zo oververmoeid zijn dat hij of zij deuren op slot doet om zelf wat rust te krijgen. Mishandeling is ook de vrijheid van de oudere inperken, waardoor hij of zij bijna niet kan bellen of bezoek kan ontvangen. Ook geestelijke mishandeling, financiële uitbuiting en seksuele mishandeling vallen onder het hoofdstuk ouderenmishandeling.

'Omstanders spelen een belangrijke rol'
Via reclamespotjes op de TV en in artikelen leest u vaak het volgende advies: 'Als u vermoedt dat het niet goed gaat bij een oudere thuis is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan'. Als dat mogelijk is met de oudere zelf of anders met iemand die de oudere ook kent. Of er wordt opgeroepen om eerst het Steunpunt Huiselijk Geweld te bellen.

De hamvraag is natuurlijk: bent u het daarmee eens? Is praten een logische eerste stap? Wat zou u doen, als u het in uw eigen omgeving opmerkte? Eerst erover praten of direct andere acties ondernemen? Wat werkt? Wij zijn benieuwd naar uw mening. Stemmen kan via het blok rechtsboven dit artikel, reageren via het formulier hieronder.
 

12 Comments

Door Carla snijder (niet gecontroleerd) op vr, 20-3-2015 - 23:34

Praten ? Je wordt alleen maar door verwezen en krijg steeds hetzelfde antwoord nee daar doen we niks mee dit is in de relationaire sfeer. Hallo het gaat om een vrouw van 88 die echt alles ontnomen is. Geen enkele instantie wilt helpen of ingrijpen

Door williams (niet gecontroleerd) op za, 29-11-2014 - 13:24

op zich een goed onderwerp en hard nodig zeker met de komst van de nieuwe regels.graag zou ik zien dat er ook bij de campagne naar twee kanten word gekeken.wat u beschrijft bij oudermishandeling gebeurt ook bij de mantelzorger/hulpverlener door verzorgde bewust en/of onbewust.sowieso komt het vaak voor als je mantelzorger bent dat je zelf de deur niet meer uitkan,geen bezoek meer kan ontvangen en niet meer kan bellen.ook financieel is het een enorme aderlating.slapen is er vaak ook niet echt meer bij en ik zie vele mantelzorgers zelf erg ziek worden.beroertes hartaanval enz,maar vaak gaat demantelzorger ook zelf wat mankeren en wordt daar niet naar gekeken ook door de mantelzorger zelf want ja wie zorgt er dan voor? in de maatschappij is de mantelzorger dan ook minderwaardig,niet sociaal altijd thuis zal wel bankhanger zijn of werkt niet meer, wat tegenwoordig ook als asociaal gezien wordt.je zal wel een uitkering profiteur zijn. het is geen wonder dat niet iedereen dat aan kan.er moet een maatschappelijk ommekeer in gedachtengang komen .daar helpt praten,filmpjes met voorbeelden erover bij.bewustwording kan zo gecreeerd worden.de werkers op de werkvloer hebben geen idee dat werkers buiten de werkvloer de maatschappij overeind houden hun de economie met gratie van al die thuiszorgers.een beetje waardering zou fijn zijn.mantelzorgdagen zijn leuk voor een beprkte groep. de echt zwaar belasten kunnen daar meestal niet naar toe.vervangende zorg is niet altijd een optie

Door T.T.M.Sporre (niet gecontroleerd) op zo, 9-11-2014 - 23:00

Alleen praten over de vermeende oudermishandeling is absoluut onvoldoende. Ik zou snel contact zoeken met een professionel, bijv de huisarts, die nader gaat onderzoeken.....

Door Cvdz (niet gecontroleerd) op za, 8-11-2014 - 10:57

Ik ben met 15instanties bezig geweest,om mijn moeder bij mijn broer weg te krijgen,geen resultaat. Als de huisarts een bericht naar de burgemeester stuurt word er snel iets ondernomen, maar dan moet de huisarts wel meewerken, die van mijn moeder dus niet,ze is gevallen ,kwam in het ziekenhuis, en is toen ver bij hem vandaan in een verpleeghuis geplaatst, waar ook niet alles oké was te veel stageres .ze heeft toch nog 1jaar lang van ons de andere kinderen kunnen genieten is in februari op 94jarige leeftijd overleden

Door Cvdz (niet gecontroleerd) op za, 8-11-2014 - 10:57

Ik ben met 15instanties bezig geweest,om mijn moeder bij mijn broer weg te krijgen,geen resultaat. Als de huisarts een bericht naar de burgemeester stuurt word er snel iets ondernomen, maar dan moet de huisarts wel meewerken, die van mijn moeder dus niet,ze is gevallen ,kwam in het ziekenhuis, en is toen ver bij hem vandaan in een verpleeghuis geplaatst, waar ook niet alles oké was te veel stageres .ze heeft toch nog 1jaar lang van ons de andere kinderen kunnen genieten is in februari op 94jarige leeftijd overleden

Door J. Bos (niet gecontroleerd) op vr, 7-11-2014 - 09:52

Eerst natuurlijk wel duidelijk weten of er sprake is van mishandeling op welke manier dan ook en dan eventueel de instanties erbij halen.

Door marja (niet gecontroleerd) op do, 6-11-2014 - 14:13

mijn tante heeft bijna 9 jaar in twee verpleeghuizen in amsterdam gezeten en daar was het precies hetzelfde probleem als die mijnheer aangeeft En als ik klaagde bij de leidinggevende werd er gezegd we zullen er wat aan doen ( niks dus).
ook de inspectie die aangekondigd het huis kwam bezoeken vond het nog wel meevallen (raak je de koekoek alles was in orde op die dag) heb heel sterk het gevoel dat alles onder een hoedje speelde en geld het belangrijkste was.
volgens mij is deze staatssecretaris heel doof en blind en heeft geen gevoel met al zijn mooie praatjes.
maar ook zijn tijd komt eens een hoop heel snel

Door Jannie Springvl... (niet gecontroleerd) op do, 6-11-2014 - 13:02

Ouderen mishandling ,nu maatregelen nemen,zeker in de verpleeghuizen ,kijk naar de uitzendingen van Pauw ,erg actueel nu ,mijn Eigen echtgenoot ,nu 9 jaar overleden inmiddels ook verpleeghuis gewoond en ik zat in de clienren raad ,ook wij konden niet voldoende bereiken toen,wel hebben wij de Inspecteur van de Volksgezondheid ingelicht ,was een drupel op een gloeiende plaat ,bleek achteraf.
Hulde voor die mijnheer van 83 die het naar buiten gebracht heft in hetdagblad A.D. van afgelopen maandag .
Staatssecretatis van Rein moet zich schamen ,mijn mening!!!!!

Door joost (niet gecontroleerd) op do, 6-11-2014 - 11:35

Oudermishandeling in de familie meegemaakt ( broer naar moeder toe. Naar de politie gestapt maar het antwoord van de politie was dat ze toerekeningsvatbaar was en zelf aangifte kon doen. Ze zat opgesloten in zijn huis en durfde dat niet. De politie deed niets. Drama volgde en moeder was binnen enkele maanden overleden. Hoezo je moet erover praten? Wij stonden als naaste familie er alleen voor. Zelf de crematie mochten wij niet bijwonen want broer was inmiddels exeketeur testamentair en kon alles zelf beslissen.Er is nog een hele hoop werk te doen wil dit probleem echt goed aanpakken!

Door Corry Westgeest (niet gecontroleerd) op do, 6-11-2014 - 10:27

praat met mensen die je vertrouwt en kijk wat je daarna gaat doen. scheiden van de mishandelaars is de eerste stp, verhuizen? naar de politie? Laat het niet op je zitten, gooi het in de publiciteit. De vader van van Rijn is het beste voorbeeld hoe dit soort zaken invloed hebben. nu heeft niet ieder een bekende zoon, maar hoe meer publiciteit hoe beter. mensen moeten leren om zorgvuldig met hun medemens om te gaan.