Groentetaboulé (Libanese salade)

Getty Images

Lekker eten tijdens de overgang en tegelijkertijd de problemen verminderen die hiermee gepaard gaan. Dit is een versie van de klassieke Libanese salade. Tabbouleh past uitstekend bij gegrilde vis en groenten en is heerlijk als voorgerecht (geserveerd op knapperige blaadjes ijsbergsla). Ook prima voor barbecues of picknicks, omdat hij zijn smaak en structuur houdt en niet flets wordt, zoals bladsalades.

Aantal personen 
6

Ingrediënten

  • 175 gram bulgur
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel lijnolie
  • sap van 3 citroenen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • versgemalen zeezout en zwarte peper
  • 2 grote wortelen
  • 2 courgettes
  • kleine stronk broccoli
  • 115 gram doperwten
  • klein bosje munt, fijngehakt, plus enkele blaadjes voor de garnering
  • flink bosje peterselie, fijngehakt, plus enkele blaadjes voor de garnering
  • 225 gram rijpe sappige tomaten, ontveld, de steelaanzet verwijderd en in stukjes gesneden
  • 1⁄2 komkommer, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel geel lijnzaad
  • 4-5 bosuitjes, fijngehakt

Bereiding

Doe de bulgur in een grote schaal en giet er zoveel warm water op dat hij onderstaat. Laat 20 minuten wellen. Giet de bulgur goed af, knijp overtollig vocht eruit en doe hem in een grote serveerkom.

Meng de beide soorten olie met het sap van 2 van de citroenen en de knoflook. Breng deze dressing op smaak met zout en peper en giet hem over de bulgur. Roer alles goed door elkaar en laat nog eens 20 minuten staan.

Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Snijd de wortelen, courgettes en broccoli in ongeveer even grote stukjes. Doe de erwten en de gesneden groenten in een blancheermandje en hang dit 1 minuut in het flink kokende water. Laat de groenten schrikken in koud water en laat ze dan uitlekken.

Meng vlak voor het serveren de fijngehakte munt en peterselie door de salade, samen met het merendeel van de tomaten, de komkommer, het lijnzaad, de geblancheerde groenten en ongeveer twee derde van de bosuitjes. Breng de salade zo nodig verder op smaak met zout, peper en citroensap (hij mag vrij scherp smaken).

Garneer met de rest van de tomaten en bosuitjes en de hele munt- en peterselieblaadjes.

Dit recept komt uit het boek Gezond eten in de overgang, geschreven door Marilyn Glenville en Lewis Esson. Het is verkrijgbaar  onder ISBN-nummer 9789066119550.

 

Auteur 
Bron 
  • Inmerc Boeken