Extra pensioen dankzij overwaarde

‘Net wat meer financiële vrijheid’

Advertorial
Geert (72 jaar) en Ans (69 jaar) wonen in een fijne twee-onder-een-kapwoning in een klein stadje in de Achterhoek. Hun deel van het huis bouwde Geert na hun trouwen helemaal zelf. Elke steen van hun huis is dus door zijn handen gegaan.

“Toen Ans en ik eind jaren ’60 trouwden en een huis nodig hadden, kwam er toevallig een stukje grond te koop. Na wat rekenwerk besloten we onze droom waar te maken: zelf een huis bouwen. Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken. En als timmerman werkte ik in de bouw, dus ik wist wel wat er moest gebeuren. Wat waren we trots toen het na maanden klaar was. We zijn echt helemaal vergroeid met dit huis.”

Ziekte zorgt voor pensioengat

“In de loop der tijd pasten we ons huis steeds een beetje aan. Eerst het bedrag bij elkaar sparen, dan verbouwen. Dubbele ramen bijvoorbeeld, nieuwe badkamer, dakkapel enzovoort. Omdat ik alles zelf deed, konden we dat prima betalen. Totdat ik op mijn veertigste thuis kwam te zitten met een dubbele hernia. Tijdelijk, dachten we. Maar helaas heeft het een flinke tijd geduurd voordat ik weer opgeknapt was. Weer in de bouw aan het werk was helaas uitgesloten, maar ik kon gelukkig aan de slag als conciërge op een school. Ja, dat salaris was inderdaad een stuk lager. En omdat ik er een paar jaar tussenuit was geweest, bleek ik nauwelijks pensioen te hebben, zo merkten we jaren later. Tja, daar zaten we dan in het huis dat ons zo dierbaar is. Het was in al die jaren flink in waarde gestegen en de hypotheek was heel laag, maar wat hadden we daaraan? Daar konden we niet van eten.”

Overwaarde biedt uitkomst

Totdat ik een kennis op de jeu-de-bouleclub hoorde vertellen dat hij overwaarde had gebruikt om zijn huis te laten aanpassen. Hij was slecht ter been en kon dankzij deze aanpassingen in zijn huis blijven wonen. Thuis ben ik meteen gaan googlen hoe dat werkte en of dat ook iets voor ons zou kunnen zijn. Ja dus! We hebben een klein deel van onze overwaarde opgenomen en krijgen daar nu maandelijks een bedrag van op onze rekening. Dat geeft ons net wat meer financiële vrijheid. Omdat we nu al een deel van onze overwaarde opnemen, is onze nalatenschap straks lager. Maar onze dochter heeft een hartstikke goede baan, dus dat speelde voor ons niet mee. Wie weet, kunnen we ook nog een campertje kopen. Dat wilde Ans al tijdens onze verkering. Of misschien zonnepanelen op het dak, met die stijgende energierekening. Ja hoor, ideeën genoeg.”

Overwaarde Hypotheek in het kort

Bent u rond pensioenleeftijd en is uw huis veel meer waard dan uw hypotheek? Ontdek of u met de Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO geld uit uw stenen kunt halen, bijvoorbeeld als aanvulling op uw inkomen, een verbouwing of een langgekoesterde droom. Check de voorwaarden op abnamro.nl/overwaardehypotheek

Advertisement