PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

2016 geen goed jaar voor de pensioenen

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is vorig jaar flink gedaald. Wel was deze vaak net hoog genoeg om niet te hoeven korten op de pensioenen.

Dat blijkt uit de pensioenbarometer van Aon Hewitt.

De beleidsdekkingsgraad geeft de gemiddelde rente aan van de voorgaande twaalf maanden. De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van de pensioenfondsen in ons land daalde in 2016 van 104 naar 98 procent. Alleen in de laatste maand steeg die met 1 procent, waardoor de schade nog enigszins beperkt bleef.

Plan

De beleidsdekkingsgraad moet minimaal 104 procent zijn. Veel pensioenfondsen hebben dat niet gered, maar hoeven toch niet te korten. Wel moeten sommige pensioenfondsen voor 1 april een nieuw herstelplan inleveren bij De Nederlandsche Bank. In dit plan zijn zij verplicht om aan te geven hoe ze zich denken te kunnen herstellen en weer de vereiste minimale dekkingsgraad te behalen.

Bron: nu.nl