PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Arbeidsdeskundigen: langer doorwerken kan vaak niet

Volgens arbeidsdeskundigen zijn we niet in staat om later met pensioen te gaan. Het lichaam is in veel gevallen op na het 65e levensjaar.

Dat beweert de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Vooral lager opgeleiden hebben moeite met de fysieke en geestelijke belasting op latere leeftijd. De maatregelen om langer door te kunnen werken, zijn volgens de NVAB te veel gericht op hoger opgeleiden. "Die worden getraind om hun brein rust te gunnen en naar hun lichaam te luisteren. Bij mensen met een lagere opleiding slaan dat soort trainingen minder aan." Een ongezonde levensstijl maakt het vaak nog moeilijker.

'Eigen verantwoordelijk'

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken zegt dat de verhoogde AOW-leeftijd nodig is om de AOW betaalbaar te houden. "Mensen moeten ruim van te voren nadenken over hun inzetbaarheid. Ze hebben een eigen verantwoordelijkheid en kunnen er ook voor kiezen om hun pensioen naar voren te halen."

Omscholing

Klijnsma ziet ook een verantwoordelijkheid voor de werkgevers. Die moeten volgens haar investeren in opleiding- en omschooltrajecten, zodat oudere werknemers een functie hebben die ze aankunnen.

Bijverdienen na het pensioen

Bron: AD