De eigen woning als pensioen

Het verzilveren van de overwaarde die in de eigen woning vastzit  is voor ouderen nu niet of nauwelijks mogelijk. In mei presenteerde de Taskforce Verzilveren haar aanbevelingen om die overwaarde toch te kunnen cashen.

Miljarden aan overwaarde
De 65-plussers hebben in Nederland in totaal 214 miljard euro aan overwaarde in hun woningen. Overwaarde die zij niet of nauwelijks kunnen opnemen omdat in Nederland het inkomen maatgevend is voor het verstrekken van hypotheken en niet de overwaarde eigen woning. Wanneer de overwaarde toch vrijgemaakt kan worden geeft dat ouderen de gelegenheid om langer in de eigen woning te kunnen blijven wonen met een ruimere beurs. Dit werkt bovendien kostenbesparend voor de zorg. Om de mogelijkheden van het verzilveren van de overwaarde te onderzoeken heeft het kabinet enige maanden geleden de Taskforce Verzilveren in het leven geroepen.

Mogelijkheden tot verzilveren onderzocht
De Taskforce Verzilveren onderzocht welke mogelijkheden er zijn en welke in Nederland gebruikt worden of gebruikt zouden kunnen worden. In mei presenteerde de Taskforce haar aanbevelingen. Mogelijkheden als de omkeerhypotheek, waarbij je langzaam maar zeker de overwaarde van de woning opeet of het verkopen en terughuren van de woning. De beste mogelijkheid is echter nog steeds verkopen van de oude woning en iets nieuws terughuren. Op die manier maak je de meeste overwaarde tegen de laagste kosten vrij, met de meeste zekerheid. Maar verhuizen is nou net wat de meeste ouderen niet willen.

Minister geeft geen garantie
Minister Blok van Wonen roemde de samenwerking tussen de dertien organisaties die samenwerken in de Taskforce Verzilveren. De minister gaf ook direct aan dat hij niet van plan is extra garanties te geven op de ‘zorg’hypotheken. Die extra garantie zoals bijvoorbeeld de Nationale Hypotheek Garantie, kan banken helpen het risico van de omkeerhypotheken te dragen. Het risico kan zijn dat iemand langer geld ontvangt of ontvangen heeft dan zijn woning waarde heeft, bijvoorbeeld door daling van de woningprijzen.

Ouderen moeten meedenken
Maar ouderen moeten zelf ook meer nadenken over hoe ze ouder willen worden, hoe ze willen wonen en over de financiën op de oude dag. Dat zei Gerdi Verbeet die bijeenkomst in Nieuwspoort voorzat, maar ook Geeske Telgen van de samenwerkende ouderenbonden CSO. Ondertussen ontstaan in de markt nieuwe producten die zelfs teruggrijpen op in de zeventiende-eeuw gebruikelijke vormen van oudedagsvoorzieningen, maar die de Taskforce niet noemt.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Ernst (niet gecontroleerd) op wo, 11-9-2019 - 18:33

Mooie idee, mijn laatste kind dat nog thuis woonde is al jaloers op mij, omdat de hypotheeklast zo laag is te op zichten van huren. Ze is aan het orienteren om uit huis te gaan en zegt. Kan ik niet beter jou nieuwe woning huur betalen en dan blijf ik in dit grote huis? Ook een idee om juridisch en fiscaal technisch uit te zoeken.

Door Leon Martens (niet gecontroleerd) op wo, 11-9-2019 - 10:54

De meeste ouderen met een eigen woning (bijna) vrij van hypotheek en zeker degenen met een klein aanvullend pensioen, zien hun woning als pensioenvoorziening in die zin, dat zij geen of hele lage woonkosten hebben, als gevolg waarvan zij meer te besteden hebben uit hun AOW en klein aanvullend pensioen. Dit pensioenvoordeel ga je niet gauw verzilveren. De vraag rijst dan ook: wat wil de overheid eigenlijk met die verzilverdiscussie bereiken. Laat de overheid maatregelen nemen die ertoe leiden dat woningcorporaties seniorenwoningen bouwen die betaalbaar zijn, of met een maximale huur van 30% van de AOW-uitkering, dan komt het vanzelf goed omdat het dan aantrekkelijk wordt een dergelijke woning te kopen of te huren.