'De pensioenen gaan omlaag'

De actuele dekkingsgraad van de pensioenfondsen in Nederland is nu zo laag, dat het vrijwel onvermijdelijk is dat de pensioenen de komende tien jaar gekort zullen gaan worden.

Gevarenzone

Dat blijkt uit een berekening van RTL Z. De actuele dekkingsgraad zakte de afgelopen week bij de grote pensioenfondsen onder de 90 procent, de 'gevarenzone'. Gemiddeld verloren de pensioenfondsen dit jaar al 9 tot 10 procent van hun dekkingsgraad.

Hierdoor zakken de pensioenfondsen onder het niveau waarbij korten op de pensioen onvermijdelijk lijkt. Volgens RTL Z is de actuele dekkingsgraad van het ABP nu 87 procent. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn ligt deze op 86 procent en bij metaalfonds PME op 88 procent.

Verlaging van 3 procent

Als de pensioenfondsen moeten korten, mogen ze dat uitsmeren over de komende tien jaar. Zakt de dekkingsgraad onder de kritische grens, dan moeten de pensioenen met 3 procent worden verlaagd volgens RTL Z. Dat betekent dat er ieder jaar 0,3 procent op de pensioenen wordt gekort.

Grote boosdoener bij de pensioenfondsen is de rekenrente, die nu nog slechts 1,35 procent bedraagt. Een jaar geleden was de rente nog 1,75 procent, toen al historisch laag. Een andere oorzaak van de dalende dekkingsgraad is de onrust op de aandelenmarkten met de koersdaling als gevolg.

Bron: RTL-Z

46 Comments

Door Johan (niet gecontroleerd) op do, 3-11-2016 - 13:10

door de opgelegde rekenmethode door de regering moeten pensioenfondsen zich arm rekenen, terwijl ze barsten van het geld. wie kan dit nog uitleggen????? het wordt tijd dat de regering gewoon normale rekenregels aan de pensioenen oplegt, dan zijn ook hun dekkingsgraden weer normaal en hoeven ze helemaal niet te korten en kunnen ze zelfs indexeren. er is geld meer dan in overvloed. volgens mij snapt niemand het meer, de pensioenfondsen moeten hun geld dan van de pensioengerechtigde is oppotten om de een of andere duistere reden. (zijn er misschien weer plannen voor een greep uit de pensioenkas of weet ik wat....) vakbonden en ouderenbonden gaarne aktie!!!

Door G Docter (niet gecontroleerd) op di, 5-4-2016 - 20:00

Niet alleen door het uittreden van oudere werk nemers in die teid.Ik hoor nooit de nieuws bladen dat het gevolg is van het stelen van het ABP voor de overheid van 25 miljard in de jaren 80/90.Is nooit terug betaald met rente.Dat is nieuws dat lijkt wel bewust worden verzwegen.

Door de Klerk (niet gecontroleerd) op di, 5-4-2016 - 15:52

al zo veel jaren geen prijscompensatie, heb al wel genoten van vut-uitkering en mijn pensioen en mooie reizen gemaakt met mijn echtgenote

Door helene (niet gecontroleerd) op vr, 1-4-2016 - 17:35

Yezzzz...en nu met Spoed een partij op richten blijfvanpaenma's spaarcenten af..!
;-)

Door helene (niet gecontroleerd) op vr, 1-4-2016 - 17:29

;-) ...Het zal waarachtig gebeuren...dat de huidige generatie Rutte die op de graai maar raak stoel zitten ermee weg kunnen,nadat of vlak voor een nwe regering
opstaat en eindelijk een halt op het afkalven vd jarenlange spaarzaam opgebouwde oude dag tegoeden
realiseert.
Dat zie je nu toch al een tijd lang gebeuren..?
De een na de ander politicus heeft wel een achter deurtje om weg te gaan.(edith schippers,teeven gesjoemel en rutte die de dans ontsprong etc.)
De oudere politici helaas te goed van vertrouwen in die
Rutte generatie zich de ene schandaal na de ander laten
belasten alsof er met ze omgegaan is als ware deze oudere politici beginnend 'dementerend'..!
(Opstelten,ea)
Economie maatschappij is vergelijkbaar met de jungle
i/d natuur..je hebt roof dieren en prooi dieren .
Het mag duidelijk zijn dat de pensioen gerechtenden een vette prooi is voor de generatie Rutte politici.;-) :-*

En de oudere politici

Door helene (niet gecontroleerd) op vr, 1-4-2016 - 17:01

Kijk,dat is het stiekeme geheim juist achter het gerommel met de cijfertjes en getallen presenteren
door de overheid,beheerders,Brussel...' strooi verwarring
met dit ongrijpbaar begrip als cijfertjes en getallen.'
En kies hierna de voordeligste uitkomst voor de uiteraard kleine groep belanghebbenden(de vermogenden).
Immers is de stelling toch: 'het is de kleine kring vermogenden die de economie van aanvulling voorziet
wanneer deze fietsband dreigt leeg te lopen..en dat geld
willen ze terug,maarrr..natuurlijk voor het onnozele volks begrip 'eerlijk zullen we alles delen'...;-) :-*

Door Oldtimer (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 10:03

Dat de pensioenfondsen onder druk staan komt deels door onbenul van de beleggingsspecialisten van die fondsen en deels door de politiek. De nationale politiek heeft in de gepensioneerden de ideale melkkoe gevonden. De europese politiek en dan in het bijzonder de ECB, zit te spelen met de rentevoet om de bestedingen op te jagen en daarmee de inflatie. De superlage rente is een wurgkoord voor de resultaten van de pensioenfondsen.

Door adhornemannhotm... (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 15:04

Schandalig, de jongere zit aan het roer,het kabinet,brussel!!

Door p.j.van de laar... (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 12:29

Wat dacht je van ons oudere?? we moeten al bezuinigen op alles. eten wat de eerste levensbehoefte zijn, en het word nog slechter let maar op. In dit land nemen ze je eerst alles af, en dan moet je voor jezelf zorgen , het gaat zo goed, jaaaa voor de rijke.

Door Jan Orgers (niet gecontroleerd) op di, 1-3-2016 - 11:50

Zou het niet is een keer tijd worden om dat stelletje zakkenvullers ( dieven ) , eens voor de rechter aan te klagen en gewoon ons gespaarde AOW en Pensioengeld op te eisen , want met deze criminelen blijft er steeds minder voor ons over , van 1400 miljard die er bij de pensioendieven op de rekening staat