Eén relatie, twee huizen: nieuwe regels voor uw AOW

Als u met uw partner in één huis woont, ontvangt u een AOW-pensioen voor gehuwden. Dit pensioen is 50% van het minimumloon. Heeft u allebei een eigen huis en bent u niet getrouwd? Dan heeft u misschien recht op een hoger AOW-pensioen.

Sinds 1 februari 2014 geldt er een nieuwe regel voor twee ongehuwde AOW’ers die allebei een eigen huur- of koophuis hebben en de meeste tijd samen in dezelfde woning verblijven . Deze regel heet de twee-woningen-regel. Als u aan alle voorwaarden voldoet, dan kunt u een hoger AOW-pensioen aanvragen. 

Het AOW-pensioen is dan niet 50%, maar 70% van het minimumloon. Deze regel geldt ook voor een AOW'er en een andere ongehuwde, meerderjarige persoon die (nog) geen AOW-pensioen ontvangt. In dat geval gaat het AOW-pensioen ook omhoog.

Geldt de tweewoningenregel voor u?

  • De regel geldt voor u als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • u bent ongehuwd, én
  • u hebt allebei een eigen huur- of koopwoning, én
  • u staat allebei bij de gemeente ingeschreven op het eigen adres, én
  • u betaalt de volledige kosten en lasten voor uw eigen woning, én
  • u kunt vrij over uw eigen woning beschikken.

Meer weten?
Kijk dan op www.svb.nl voor meer informatie. U vindt er onder meer een vragenlijst waaruit blijkt of u recht heeft op een hogere AOW.

1 Reactie

Door Keesje (niet gecontroleerd) op wo, 21-6-2017 - 00:36

De SVB handelt in strijd met de nieuwe regels. Staatssecretaris Klijnsma heeft uitdrukkelijk mensen die gescheiden zijn van tafel en bed dan wel duurzaam gescheiden leven, tot uitzonderingen bestempeld, die recht hebben op de alleenstaanden-AOW van 70% minimumloon.