PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Eerste pensioenfonds kort

Het pensioenfonds voor verloskundigen heeft aangekondigd de pensioenen te gaan verlagen, ondanks een eerdere aankondiging dat de pensioenen met 2 procent geïndexeerd worden.

Geen verrassing

Het is het eerste fonds dat na de invoering van de nieuwe pensioenwet gaat korten. Het pensioenfonds voor verloskundigen heeft aangekondigd nog dit jaar op de pensioenen te gaan korten.

De 3500 (ex-)vroedvrouwen zijn niet de enigen die hier op korte termijn mee te maken krijgen. Eerder in februari werd al duidelijk dat veel pensioenfondsen er zo slecht voor staan, dat korten vrijwel onvermijdelijk is.

Verklaring

De oorzaak is de lage rekenrente en de relatief jonge beroepsgroep. Juist door de jonge leeftijd komt de lage rente extra hard aan: hoe jonger de deelnemers in het pensioenfonds, hoe verder weg de pensioenverplichting ligt en hoe zwaarder daarom de rekenrente meeweegt. De nieuwe pensioenwet moest er met een lange hersteltermijn van de dekkingsgraad juist voor moest zorgen dat korten niet meer nodig zou zijn.

Hoeveel de korting op de pensioenen van de verloskundigen zal zijn, is nog niet bekend. Wel zal het pensioenfonds de indexering van 2 procent doorvoeren, omdat dit al eerder was toegezegd.

Bron: Financieel Dagblad

Reactie toevoegen