PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Flexibele AOW op lange termijn gunstig

Als de flexibele AOW wordt ingevoerd, zal dat aanvankelijk duurder uitpakken. Maar over ruim 40 jaar is de AOW dan juist aanzienlijk goedkoper.

De initiatiefnemer van de wet die invoering van een flexibele AOW mogelijk maakt, Norbert Klein, heeft zijn plan door het Centraal Plan Bureau (CPB) laten doorrekenen. De cijfers daarvan zijn bekend.

Lange termijn

Als de flexibele AOW wordt ingevoerd, zal dat zo'n 400 miljoen euro per jaar duurder uitpakken. Toch zullen de kosten op de lange termijn, vanaf 2060, juist voordeliger worden: ongeveer 200 miljoen euro.

Zelf kiezen

In het plan van Klein mag je twee jaar eerder dan de officiële AOW-leeftijd met pensioen, of maximaal vijf jaar later. Stop je eerder, dan ontvang je minder AOW, en vice versa. Vroegtijdig ophouden met werken mag alleen als je voldoende inkomen hebt, minimaal 70 procent van het minimumloon. Je ontvangt dan, tot de officiële AOW-leeftijd, compensatie voor de verschuldigde AOW-premie over de AOW-uitkering.

Eerder met pensioen

Dat de AOW op termijn goedkoper uitpakt, komt volgens het CPB doordat meer mensen eerder zullen stoppen met werken. Daardoor krijgen zij de rest van hun leven een lagere AOW-uitkering. Dat is voordeliger voor de staat.

Bron: NU.nl

Dit zijn de AOW-bedragen in 2017

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Cornelia (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 18:35

Het wordt tijd dat er eens gedacht wordt aan de mensen die er al 45 jaar werken op hebben zitten en waarvan verwacht wordt dat ze blijven werken totdat ze erbij neervallen. Op deze manier kun je na je positieve bijdrage aan de Nederlandse samenleving wel een paar jaar eerder stoppen maar dan is je AOW wel lager dan de mensen die nauwelijks of niks bijgedragen hebben. Gevoelsmatig klopt dit niet helemaal. De werkenden worden gestraft.

Door FransP (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 15:39

Iedereen kan nu al eerder stoppen met werken, je krijgt alleen geen AOW en je blijft AOW betalen via de inkomsten belasting tot aan je pensioen en dan pas krijg je AOW.