PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Gepensioneerden draaien op voor lage premie werknemers'

De problemen bij de pensioenfondsen komen niet alleen door de lage rekenrente, maar ook doordat de premie die werknemers betalen te laag is.

Dat zeggen economen Lans Bovenberg en Bernard van Praag. De twee bieden een andere kijk op de pensioenproblematiek.

Lage inleg

Nu betalen werkenden volgens een rapport van De Nederlandsche Bank 16 procent te weinig pensioenpremie voor het pensioen dat ze later mogen verwachten. In andere woorden: voor elke euro pensioen die werknemers opbouwen betalen ze 84 cent.

Gepensioneerden

Die lage inleg heeft gevolgen voor de pensioenen van gepensioneerden, beweren Bovenberg en Van Praag: “Werkenden betalen te weinig voor hun pensioenopbouw en dat gaat direct ten koste van de financiële positie van pensioenfondsen. Daar draaien gepensioneerden voor op. Ze subsidiëren de pensioenopbouw van werkenden.”

Bron: DFT

Dit zijn de nieuwe AOW-bedragen