Hoger pensioen door beleggen?

Sinds eind 2016 is de Wet verbeterde premieregeling van kracht. Deze wet biedt de mogelijkheid om een hogere pensioen uitkering te ontvangen door te gaan beleggen met uw pensioenkapitaal.

Als u een pensioenverzekering via uw werkgever heeft lopen en binnenkort de pensioendatum bereikt, is dat goed nieuws. In plaats van een vaste lage pensioenuitkering aan te moeten kopen tegen de huidige lage rente is het nu mogelijk om een hoger variabel pensioen te ontvangen op basis van beleggingen.

Variabel pensioen

Als u kiest voor doorbeleggen, heeft u een variabel pensioen. De uitkering wordt ieder jaar aangepast aan de hand van het rendement van uw beleggingen. De uitkering kan dus omhoog of omlaag gaan. Dat is wel belangrijk om te realiseren.

Voor wie is doorbeleggen met pensioen geschikt?

De belangrijkste voorwaarde is dat u er geen probleem mee heeft dat uw pensioen inkomen kan schommelen. Als u daar zenuwachtig van wordt of slecht door slaapt, dan is doorbeleggen misschien geen verstandige keuze. Als u eigenlijk helemaal geen inkomensverlaging op kan vangen omdat u erg afhankelijk bent van uw pensioeninkomen, dan is het verstandiger dat u kiest voor een vast pensioen. Belangrijk om te weten is dat de verschillende verzekeraars producten hebben ontwikkeld die aan te passen zijn naar gelang u meer rendement of juist minder risico wilt lopen.

Welke verzekeraars bieden doorbeleggen met pensioen?

Eind 2016 waren Aegon en Allianz de eerste 2 verzekeraars die een pensioen op basis van doorbeleggen aanboden. Daar zijn er inmiddels twee bij gekomen: Nationale Nederlanden en Delta Lloyd.
Vergelijker Moneywise.nl zette de verschillen op een rijtje.